Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SKF har lovat att minska sina koldioxidutsläpp radikalt fram till 2025. Autonoma elfordon transporter gods mellan fabrik och lager inom fabriksområdet i Göteborg. Foto: Hans Åke Mossberg/SVT

SKF testar självkörande lastbil – inne på fabriksområdet

Uppdaterad
Publicerad

En självkörande lastbil som styrs via GPS testas just nu vid SKF:s fabrik i Göteborg. Målet är inte bara minskade koldioxidutsläpp utan även bättre arbetsklimat för de anställda.

– Jobb kommer inte att försvinna, jobb förändras, säger Måns Isacsson, logistikchef på SKF i Göteborg.

Kullagertillverkaren SKF har lovat att minska sina koldioxidutsläpp radikalt fram till 2025. En del i detta test handlar om autonoma elfordon som inom fabriksområdet i Göteborg transporterar gods mellan fabrik och lager.

– Den stora effekten får man inte genom att bara ha lastbilen separat utan när vi sätter de autonoma transporterna i ett system tillsammans med vår automatiska tillverkning, säger Måns Isacsson.

Jobb förändras

Testet med dessa självkörande eldrivna transporter är ännu i sin linda. Sen tidigare finns självkörande eltruckar i fabrik och lager. Näst på tur står autonom på- och avlastning av lastbilstransporterna.

Kommer jobb att försvinna på grund av detta?

– Vi tar inte bort jobben, men vi förändrar arbetsplatserna så att de blir modernare och skapar en annan typ av jobb, säger Måns Isacsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer