Om alla kommuner var lika bra som Vårgårda skulle det innebära att drygt 11 000 fler kvinnor skulle delta i screening i regionen. Foto: Christine Olsson, TT

Tidaholmarna sämst och Vårgårda bäst – på att undersöka sig för bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora skillnader mellan hur många kvinnor som screenas för bröstcancer i Västra Götalands kommuner visar en ny rapport från Cancerfonden. Rapporten visar också att socioekonomiska faktorer som utbildning och inkomst påverkar deltagandet.

Västra Götalandsregionen ligger på 13:e plats bland Sveriges regioner när det gäller deltagande i screening för bröstcancer. I regionen deltar 84 procent vilket är högre än genomsnittet i Sverige som är 81 procent.

Rapporten publiceras idag, men siffrorna är från 2019. Det är alltså ingen pandemieffektsrapport.

Skillnader mellan kommuner

Man ser stora skillnader mellan kommuner i regionen. I Tidaholm är deltagandet bara 51 procent jämfört med Vårgårda där 91 procent screenas. I Göteborg är siffran 81 procent. Om alla kommuner var lika bra som Vårgårda skulle det innebära att drygt 11 000 fler kvinnor skulle delta i screening i regionen.

– Vi har analyserat skillnader tidigare, men mellan kommunerna har vi inte sett så stor skillnad tidigare, säger Maria Edegran, processägare för mammografiscreening i Västra Götaland.

Risk att cancer inte upptäcks

Rapporten visar även att socioekonomiska faktorer som inkomst och utbildningsgrad påverkar deltagande i screeningen. Vilket betyder att i vissa stadsdelar löper man större risk att cancer inte upptäcks i tid.

– Tidigare var det stor skillnad mellan stadsdelar, men vi har jobbar aktivt med detta så nu är skillnaden lite mindre. Det är svårt och det beror exempelvis på att det är många nyanlända i de områdena där man går mer sällan och det kan ta tid att nå ut med information, säger Maria Edegran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.