Hör svampexperten Magnus Neuendorf berätta vad du ska titta efter för att hitta nya svampställen! Foto: SVT

Skogens guld väntar

Uppdaterad
Publicerad

Årets svampsäsong började med en rivstart för kantareller i början av sommaren, men följdes av ett tvärstopp i och med det torra vädret. Men den senaste tidens regn gör att det nu ser bättre ut för alla svampälskare. Som vanligt kan den som undrar över sina svampfynd ta sig till Botaniska i Göteborg.

Magnus Neuendorf har varit svampexpert i 40 år och det han inte kan om svampar är inte mycket värt att veta. Varje måndag under hösten kommer allmänheten till Botaniska i Göteborg med svampar och, de flesta går att artbestämma.

Under en dag kom det in ett 30-tal svampar från allmänheten, som ville ha reda på vad det är för typ av svampar de har hittat. Svamparna hamnar i små fat, med tydliga skyltar på vad de heter och färgerna på skyltarna avslöjar om man ska, eller kanske inte ska, smaka på dom.

Risken för förgiftning liten

I Sverige finns 4 000-5 000 svampar varav 100 är matsvampar. Ungefär fem av alla svampar är giftiga, och det händer att människor dör av svampförgiftning, men det är mycket ovanligt, Sedan 2002 har tre personer dött i svampförgiftningar i Sverige. Samtliga dödsfall har skett efter att personerna ätit lömsk eller vit flugsvamp.

– När man väl lärt sig karaktären på en svamp, tex jämfört mellan champinjon och vit flugsvamp, är det inte så svårt, säger Magnus Neuendorf, svampexpert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.