Magnus Neuendorf har varit svampexpert i 40 år och det han inte kan om svampar är inte mycket värt att veta. Varje måndag under hösten kommer allmänheten till Botaniska i Göteborg med svampar och, de flesta går att artbestämma.
Under en dag kom det in ett 30-tal svampar från allmänheten, som ville ha reda på vad det är för typ av svampar de har hittat. Svamparna hamnar i små fat, med tydliga skyltar på vad de heter och färgerna på skyltarna avslöjar om man ska, eller kanske inte ska, smaka på dom.
Risken för förgiftning liten
I Sverige finns 4 000-5 000 svampar varav 100 är matsvampar. Ungefär fem av alla svampar är giftiga, och det händer att människor dör av svampförgiftning, men det är mycket ovanligt, Sedan 2002 har tre personer dött i svampförgiftningar i Sverige. Samtliga dödsfall har skett efter att personerna ätit lömsk eller vit flugsvamp.
– När man väl lärt sig karaktären på en svamp, tex jämfört mellan champinjon och vit flugsvamp, är det inte så svårt, säger Magnus Neuendorf, svampexpert.