Foto: TT

Skogsbolag avverkar skog med skyddade arter

Publicerad

Efter klartecken från Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen har skogsbolaget Södra inlett en skogsavverkning i Härryda. Detta trots att området har flera fridlysta arter.

Skogsbolaget Södra arbetar just nu med skogsavverkning i Yxsjöskogen, öster om Göteborg. I skogen finns flera skyddade och fridlysta djurarter, däribland tjäder, nötkråka, bivråk och spillkråka. Där finns också växtarter som knärot och spindelblomster. Arterna skyddas av miljölagstiftning, men trots det avverkas skogen.

”Höga naturvärden”

Naturskyddsföreningen i Härryda, tillsammans med föreningarna Skydda skogen och Göteborgs ornitologiska förening kräver nu att Länsstyrelsen utreder vad avverkningen kan få för konsekvenser för arterna i området.

Avverkningen är inledd

Enligt Michael Nilsson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Härryda, riskerar avverkningen att avsevärt minska födoområdena för arter i området, varav en del är fridlysta. Trots det har både Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen gett klartecken för avverkningen som nu är inledd.

– Jag tror att vi har lite olika perspektiv. De tittar främst på själva avverkningsområdet. Men det här ligger intill ett naturreservat och vi menar att man måste utreda vilken påverkan det här kan få för helhetsområdet, säger Michael Nilsson.

”Har fått beslut”

Enligt Södra har man fått tydliga riktlinjer från Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen för vilka särskilda säkerhetsåtgärder som måste vidtas under avverkningen. Maria Lennartsson är skötsel- och miljöledare på företaget och hon säger sig ha haft mycket kontakt med föreningarna och de boende i området för att ta in synpunkter.

– Nu har vi fått ett beslut om att skogen får avverkas. Det beslutet följer vi. Arbetet har inletts, och vi var måna om att sätta igång nu när det är kallt för att inte förstöra marken, säger hon.

Kan bryta mot artskyddet

Men Michael Nilsson menar att de krav som Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen ställer är för låga. När det gäller exempelvis bivråken så har man bedömt att den klarar att leva på en mindre yta, men enligt Michael Nilsson är det inte alls säkert att den gör det. Och i ett sådant läge menar han att avverkningen bryter mot artskyddsförordningen och inte lever upp till miljömålen.

– Det handlar heller inte bara om det här området. Om man tillåter det här på fler ställen så riskerar de här arterna att hotas ytterligare, säger han.

Skogstyrelsen nöjda med sin åtgärder

Skogsstyrelsen å sin sida anser att man har vidtagit de säkerhetsåtgärder som behövs och utrett ärendet på ett korrekt sätt.

– Vi har tagit del av synpunkterna och prövat ärendet. Både Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen har landat i att det är okej att avverka skogen, säger Emil Bengtsson, distriktschef för Skogsstyrelsen i Göteborg.

Han säger att man har vidtagit flera hänsynsåtgärder som innebär att markägaren bland annat lämnat vissa kantzoner, som angränsar mot naturreservatet och mot fuktiga områden som kan vara särskilt känsliga.

– Vi anser att de här åtgärderna är tillräckliga. Utifrån den information vi har så är det här inte en avverkning som strider mot artskyddsförordningen, säger Emil Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.