Skogsbrand i Vänersborg – flygplan vattenbombar

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagseftermiddagen utbröt en brand i ett skogsområde väster om Öxnered i Vänersborgs kommun. Området är otillgängligt vilket gjort det svårt för räddningstjänsten att få dit vatten.

– Två flygplan är påväg från Skavsta som ska vattenbomba, säger Anders Gillek, stf räddningschef i Norra Älvsborgs räddningstjänst.

Totalt är det enheter från tre brandstationer på plats som i nuläget jobbar med att försöka dra slang i det otillgängliga skogsområdet.

– De drog slang för en timme sen så området där det brinner kan ha vuxit sig större sedan dess, säger Anders Gillek.

Området som brinner är cirka 5000 kvadrat stort och två flygplan från Skavsta beräknas anlända 17:45 för att vattenbomba skogsområdet.

I nuläget ser man ingen fara för allmänheten.

Hämtar vatten i Vänern

Vid 18-tiden på fredagen meddelar Anders Gillek att man fått igång släckningsarbetet ordentligt och inväntar flygplanen. Enligt honom ser prognosen god ut för att kunna få branden släckt.

– Vi har en obekräftad uppgift om att flygplanen med all säkerhet kommer gå ner i Vänersborgsviken för att hämta vatten, det är inte så ovanligt om det är lite båtar ute en kväll som denna, säger Anders Gillek.

Runt åttatiden har planen släppt vatten i över en timme och en  ny bedömning huruvida de ska fortsätta vattenbomba området förväntas göras under kvällen.

– I nuläget bedömer vi att spridningsrisken är väldigt låg, vi har begränsat branden och hoppas få lite hjälp av regn som ska komma under natten, säger Anders Gillek.

Räddningstjänsten förväntas vara kvar hela natten för att säkerställa att branden inte sprids.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer