Inga plan lyfte eller landade på grund av skogsbranden vid Landvetter. Foto: Anton Svendsen/SVT

Skogsbrand vid Landvetter flygplats

Publicerad

All trafik till och från Landvetter flygplats stoppades på grund av en skogsbrand.
– Flygtrafiken sätter igång igen om tio minuter, säger Alexandra Maritz, vid Swedavias presstjänst vid 14.02.

Larmet om branden inkom 12.02 och förutom flygplatsens egna brandmän fanns även nio enheter från Räddningstjänsten Storgöteborg på plats för att bekämpa branden.

– Det brinner för fullt inne på flygplatsområdet, sa Niklas Fogelqvist, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg vid 13.37

Vid 14-tiden påbörjades eftersläckningsarbetet och flygplatsens räddningstjänst återgick till beredskapsarbete för flygtrafiken.

Flygtrafik stoppad av säkerhetsskäl

Att all flygtrafik stoppades beror på säkerhetsskäl. När hela flygplatsens brandstyrka var upptagen av branden kunde de inte ha beredskap för avgående och ankommande flygplan.

– På grund av det måste vi av säkerhetsskäl tillfälligt stänga av all trafik, sa Alexandra Maritz, vid Swedavias presstjänst vid 13-tiden.

Resenärerna har knapphändig information och vet inte när deras plan kan komma att lyfta. Foto: Anton Svendsen/SVT

SVT:s anställde Anton Svendsen befann sig på Landvetter flygplats när det började brinna och uppger att informationen till resenärerna har varit knapphändig.

– Det har inte direkt kommit någon information till oss resenärer. Det står på några flighter att de är försenade, men på de flesta står det att man ska checka in som vanligt. Men vad jag ser så är det inga plan som lyfter eller landar, sa han vid 13.15.

Ut genom flygplatsens fönster har Anton Svendsen sett tjock brun rök från ett skogsparti ett par hundra meter söder om startbanan.

– Röken har lagt sig lite, så känslan är att det är under kontroll, sa han vid 13.15.

Fortsatta förseningar

Räddningstjänsten Storgöteborg kommer att ägna sig åt eftersläckningsarbete resten av dagen.

På grund av flygstoppet är det under torsdagen följdförseningar i flygtrafiken till och från Landvetter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer