Även förra året pågick det en svårsläckt skogsbrand i samma område. Foto: Christer Grändevik

Skogsbranden i Ale: Militär kallas in

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden i Ale är fortfarande hårt bevakad och under fredagen kommer militär att bistå räddningstjänsten i jakt på brandhärdar.
– Bevakningen kommer säkert att fortsätta hela helgen, säger stabschefen för räddningstjänsten Storgöteborg, Bo Andersson.

Fortfarande pyr det i det stora område i Ale där en skogsbrand började i tisdags. Dag som natt har räddningstjänstens personal turats om med det hårda arbetet att bevaka, släcka och begränsa branden.

Området är flera kilometer, svårtillgängligt och marken är mycket torr. Till helgen väntas temperaturen gå mot 30 grader vilket inte underlättar arbetet med släckningen, därför har nu militär kallats in för att bistå.

– Man är fortfarande där och släcker med egna resurser och även resurser från grannkommunerna samt försvarsmakten, konstaterar Bo Andersson.

Förberedelser inför värmen i helgen

Räddningstjänsten förbredder sig för det varma vädret under helgen enligt Bo Andersson.

– Vi har höga värden på brand- och spridningsrisk i skog och mark den närmaste tiden. Alla räddningstjänster förbreder sig på olika sätt och vi flyttar resurser och kraftsamlar för att kunna ta insatserna så fort det går.

Kommer resurserna räcka ifall det brinner på flera ställen samtidigt?

– Ja, nånstans räcker det ju men visst blir vi påverkade. Vi blir väldigt belastade och i sådana situationer är det mycket viktigt att ta stöd ifrån varandra och hjälpa varandra över kommungränserna för att hjälpa det område som har det värst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ale

Mer i ämnet