Amerikanska Gymnasiet i Göteborg är den första skolan i Sverige att införa krav på munskydd. Foto: Privat

Amerikanska gymnasiet i Göteborg inför krav på munskydd – blir först i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska Gymnasiet i Göteborg blir den första skolan i Sverige att införa krav på munskydd. I tio dagar kommer det att vara obligatoriskt för elever att bära munskydd på allmänna ytor i skolan.

– Vi vill påminna våra elever om att vi lever i en pandemi, säger Peter Heddelin, rektor på skolan.

Idén om att införa krav på munskydd kläcktes efter att tre elever på skolan insjuknat i covid-19 efter en fest för ungefär två veckor sedan. Av oro att skolan skulle utvecklas till en smitthärd beslutade skolledningen till en början att undervisningen skulle ske på distans.

Men under fredagen öppnade skolan åter upp för undervisning på plats, med kravet att alla elever och lärare på skolan skulle bära munskydd. Något som Aftonbladet var först med att rapportera om.

– Vi ville ha en trygg start för eleverna när de kom tillbaka till skolan efter distansundervisningen. Vi tog det säkra före det osäkra helt enkelt, säger Peter Heddelin, rektor på skolan.

”Några som har ifrågasatt kravet”

Skolan delar ut munskydden och eleverna får välja om de vill använda dem eller inte i klassrummen. Men på alla offentliga platser i skolan som i matsalen och i korridorerna är det enligt Peter Heddelin ett krav.

– De flesta elever är positiva, men det är några som har ifrågasatt kravet och undrar varför just vår skola har kvar på munskydd när ingen annan skola har det. Och det respekterar jag, elever ska ifrågasätta, säger han.

Den senaste tiden har skolan märkt att många elever glömmer bort att följa Folkhälsomyndighetens råd med att bland annat hålla avstånd.

– Vi ser det här som ett signalvärde till våra elever, säger Peter Heddelin om munskyddskravet.

Efter höstlovet ska skolan fatta ett nytt beslut i frågan, beroende på hur pandemin utvecklats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.