Polisen är på plats med en ”trygghetsskapande insats” vid skolan. Foto: Mikael Berglund/Nyheter STO

Skola i Partille stängd efter hot om skjutning

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällen hittade väktare i Allum köpcenter lappar med hot riktade mot Lexby skola i Partille.

– Det var ett skrivet hot som innebar att det skulle vara en skolskjutning, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Den 19-årige man i Partille som hämtades till förhör, misstänkt för att ha satt upp lappar med hot om skolskjutning, har medgett det hela.

Åklagare har beslutat att släppa mannen då det inte föreligger någon risk för verkställighet av hotet, skriver polisen på sin hemsida.

Mannen släpptes vid middagstid efter förhör med åklagare.

Lappen med hotet hittades inne i ett köpcentrum i Partille, utanför Göteborg, där mannen uppger att han väntade på en person.

-Under tiden som han väntade gick han in på Clas Ohlson och vid ingången ligger det pennor och papper som vem som helst får skriva på. Där skrev han lite lappar, bland annat den här lappen, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Där ska lappen blivit liggande och när en väktare sedan skulle rensa upp fann man den, varpå polisen kontaktades.

”Väldigt ångerfull”

-Han har medgett att han har skrivit det här och är väldigt, väldigt ångerfull. Han menade inget med hoten, enligt honom själv, säger Adlersson.

Skolan i fråga kommer att hålla stängt på tisdag, men av praktiska skäl och på eget bevåg, och enligt polisen finns ingen hotbild.

TT: Varför skrev han lappen? Som ett skämt?

-Jag vet inte exakt varför. Han hade skrivit lite olika saker. Han var väldigt ångerfull, men misstanken kvarstår och vi får se vad åklagaren beslutar i det här ärendet, säger Adlersson.

Brottet rubriceras som grovt olaga hot mot grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.