Fredrik Johansson är jurist på Skolinspektionen och uttalar sig inte i det enskilda fallet. Foto: SVT

Skolinspektionen: Så ska skolor skydda barnen

Publicerad

Skolan ansvarar för barnens säkerhet under skoltid.

Men att det uppstår slagsmål eller andra incidenter i skolan behöver inte betyda att skolan har brustit i sitt tillsynsansvar.

Det säger Fredrik Johansson, jurist på Skolinspektionen.

I klippet berättar Fredrik Johansson vilket ansvar skolor har för elevernas säkerhet. Han uttalar sig generellt och inte om det enskilda fallet.

Ett skolgårdsbråk mellan barn i förskoleklass har lett till en hätsk debatt på en skola i Mölndal. Bråket innehåller knytnävsslag, sparkar och strypgrepp och det tar närmare tre minuter innan personal ingriper. Flera föräldrar som SVT varit i kontakt med kritiserar nu skolan för att personalen inte ingrep snabbare.

Vill ej medverka

Varken skolans rektor eller Mölndals stad vill medverka i en intervju, men skriver i mejl till SVT att skolan har tillräckligt med resurser och är en trygg plats för barnen.

Lärarförbundet menar att bråket hade kunnat hända på vilken skola som helst och efterfrågar mer resurser på svenska skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.