Trippelmördaren Anton Lundin Pettersson fångades på flera övervakningskameror när han rörde sig genom skolans korridorer. Foto: SVT

Skolmördarens mamma: Har jag rätt att sörja?

Uppdaterad
Publicerad

För första gången blir skolmördaren Anton Lundins mammas ord offentliga. I boken om morden som publiceras på fredag framgår att hon frågade sig själv om hon hade rätt att sörja.

Det är bland andra GT som publicerar utdrag ur boken om skolmassakern på Kronan i Trollhättan som släpps under bokmässan på fredag.

I boken, som har skrivits av Åsa Erlandsson, framgår att efter morden fick mamman ett meddelande från en syster med orden: ”Det är Anton”.

TV: Hon tecknar ny bild av skolmördaren

En stund senare ringde mamman till polisen som genast bad henne komma till polisstationen. Där fick hon beskedet att det verkligen var sonen som var gärningsmannen och att han var död.

Under förhören som följde frågade mamman sig själv och polisen:

– Har jag rätt att sörja? Med tanke på det han gjort? Har jag verkligen rätt att sörja?

Polisen svar ska ha varit att hon självklart hade det.

I boken uttalar sig även en broder till Anton Lundin för första gången.

LÄS MER: Skolmördarens sista meddelande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.