Pojkarna som för ett år sedan brände ner Slottsskogshallen krävs på 30 miljoner av kommunens försäkringsbolag Göta Lejon. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skolpojkar medger inblandning – riskerar stort skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

De två skolpojkarna som polisen ansåg kunde ligga bakom branden i Slottsskogshallen har nu medgett sin inblandning i branden.
– Våra tekniker kommer utgå från den bilden, men vi kommer samtidigt inte låsa oss vid det, säger Anna Jansson, förundersökningsledare på polisen.

Anna Jansson berättar att polisen jobbar med att få ordning på var branden startat. Tekniker ska skickas till platsen och ett räddningsarbete pågår i skrivande stund.

– Det brinner fortfarande, så från polisens sida handlar det om att spärra av området, säger Anna Jansson.

Har inte förhörts

Hon vill i nuläget inte gå in på några detaljer kring utredningen mot pojkarna.

– De är mer fokus på deras krisstöd än att de ska komma hit och förhöras. Socialtjänsten är underrättad och vi måste ge socialtjänsten ett underlag eftersom de är minderåriga, säger Anna Jansson.

– Pojkarna är ännu inte hörda utan det är ett första möte som har hållits, fortsätter hon.

Enligt uppgift till Göteborgs-Posten ska pojkarna vid detta möte ha medgivit sin inblandning i branden. Det innebär dock inte att de erkänt något brott.

Riskerar stort skadestånd

Anna Jansson berättar att polisens utredning kommer att syfta på pojkarnas roll i branden sedan blir det en civilrättslig process med skadestånd.

– Allting vi gör blir underlag för en sådan utredning i framtiden, säger hon och fortsätter.

– Vi måste kartlägga vad det är för summor. Det handlar om stora belopp men jag har inga mer kommentarer än så.

Vid 15-tiden på måndagen uppger Anna Jansson att det fortfarande är för varmt på platsen för polisens tekniska undersökning och att den troligtvis kommer att genomföras i morgon tisdag i stället.

– De här pojkarna kommer att höras enligt konstens alla regler när det gäller minderåriga. Men, det är inte prio ett just nu eftersom de befinner sig i chock och kris och det behöver lägga sig lite, säger Anna Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BRANDEN I SLOTTSSKOGSHALLEN

Mer i ämnet
Pojkarna som för ett år sedan brände ner Slottsskogshallen krävs på 30 miljoner av kommunens försäkringsbolag Göta Lejon. Foto: SVT
Slottskoghallen i Göteborg brann ner till grunden. Foto: Henrik Henriksson