Foto: Claudio Bresciani/TT

Skolsköterska dokumenterade elever med post-it-lappar

Uppdaterad
Publicerad

En skolsköterska i en västsvensk kommun har blivit anmäld till IVO för flera grava fel. Kvinnan har bland annat dokumenterat elevernas hälsa på post-it-lappar, givit vaccinationer utan läkarordination och inte följt basala hygienregler.

En skolsköterska som tidigare varit verksam vid en skola i en västsvensk kommun har blivit anmäld till IVO som en patientfara. Det är kvinnans tidigare arbetsgivare som upprättat anmälan och skriver bland annat att kvinnan under sin anställning gjort flera grava fel, som upptäckts efter att hon slutat.

”Till Lex Maria-ansvarig har det inkommit oro och avvikelser etter det att skolsköterskan slutat på skolan. Bristerna har framförallt framkommit efter avslutad anställning och uppmärksammades av hennes efterträdare och även av tidigare kollega”, skriver den tidigare arbetsgivaren.

Det som hittills framkommit i utredningen av skolsköterskan är bland annat att hon dokumenterat elevernas hälsa på post-it lappar, givit vaccinationer utan läkarordination, inte dokumenterat vaccinationer samt inte följt basala hygienregler.

Uteblivna vaccinationer

Anmälaren gör även bedömningen att det har funnits risk för patientskada eftersom skolsköterskan inte erbjudit hälsobesök, vägrat ta emot elever som behövt akut hjälp, inte följt gällande lagstiftning, gjort sig oanträffbar för personal och elever och att vissa vaccinationer har uteblivit.

”När ansvariga har haft samtal med skolsköterskan har hon förmedlat att hon genomför alla arbetsuppgifter som förväntas. Skolsköterskan brister i förmågan att självständigt planera och genomföra arbetsuppgifter utifrån metodhandbok och utifrån rutiner i kommunen”, skriver anmälaren.

Den anmälda kvinnan arbetar nu som skolsköterska på en annan skola i en annan västsvensk kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.