Skolsköterskan på Rannebergsskolan Frida Yazdanipour. Foto: SVT/TT

Skolsköterskan om ramadan: ”Barnen är trötta och har ofta huvudvärk”

Uppdaterad
Publicerad

Skolsköterskan på Rannebergsskolan i Göteborg oroar sig för barnen som fastar och har tagit kontakt med föräldrarna.

På Rannebergsskolan är skolsköterskan orolig för barnens hälsa, och har därför pratat med föräldrar till barn som fastat under veckan.

– Barnen är trötta, utåtagerande, tål inte höga ljud eller ljus och har ofta huvudvärk. Jag brukar tjata att de ska äta frukost för att orka dagen men just den här fastemånaden kan jag inte gå och tjata om frukosten, säger skolsköterskan Frida Yazdanipour.

Under ramadan går vuxna upp nattetid för att äta och dricka så att man står sig dagen efter. Men enligt skolsköterskan är det något som barnen inte gör.

– Jag frågar föräldrar om de vaknar på natten och äter men enligt föräldrarna så gör barnen inte det. Både för barn och ungdomar är det svårt att gå upp mitt i natten, säger Frida Yazdanipour.

Klarar inte av lektionerna

Läraren Khulood Khali Muhammed fastar själv och har sex elever i sin klass som fastar. Hon pratade med barnen och de alla valde att bryta fastan och i stället fokusera på skolan.

– Jag har sagt till dem att, du märkte det själv, du klarar inte av den här lektionen och det är fortfarande första lektionen på dagen och vi har många lektioner kvar. Du behöver koncentrera dig. Gå och drick lite vatten först och sen får du tänka om du vill äta lunch i dag, säger Khulood Khali Muhammed.

Lyssnade barnen på det?

– Ja på en gång.

Ville prova att fasta

Ett av barnen som SVT Nyheter Väst pratade med fastade under måndagen, men har valt att inte hålla fasta längre.

– Jag ville visa att jag kan det, för min familj och alla mina kompisar. Jag ville prova att fasta för jag hade aldrig fastat innan. Jag ville prova hur det känns, säger nioåriga Wesam Alhafez.

Tänker ni fasta något mer under ramadan?

– Jag tänker fasta under helgerna, bara halvdag, säger Wesam Alhafez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.