Skolverket uppmanar skolorna till dialog med vårdnadshavare. Foto: Skolverket

Så säger Skolverket om barn som hålls hemma

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket får just nu många frågor om skolplikten med hänsyn till den rådande coronapandemin. Hur ska man som förälder tänka? Har man rätt att hålla sina barn hemma? SVT Nyheter Väst reder ut saken med Maria Olausson, undervisningråd på Skolverket.

Skolans uppgift i de här fallen är att utreda vad frånvaron beror på. En kontakt ska också upprättas med hemkommunen eftersom det är deras ansvar att eleven kommer till skolan. Maria Olausson förklarar att när ett barn hålls hemma från skolan så träder två lagar in: skollagen och socialtjänstlagen. Den sistnämnda berör kommuners ansvar för elevers hemförhållanden.

– Det handlar om att om man är orolig att ett barn far illa hemma så måste kommunen anmäla sin oro till socialtjänsten. Vi har under de senaste veckorna fått rapporter från landet om barn som hålls hemma, säger hon.

Coronaviruset i Västsverige

Uppmanar till dialog

Samtidigt uppmanar Skolverket skolorna att först och främst hålla dialog med vårdnadshavare som väljer att hålla sina barn hemma.

– Det här är ju en situation som präglas av rädslor. Det är bättre att i första hand försöka med samtal, där båda parter försöker förstå varandra, än att anmäla. Barnen har ju en rätt till utbildning som är viktig att de får ta del av, här behöver man finna en väg att ge barnen en utbildning även om man är rädd för smitta.

”Det är en utmaning”

Mamman Ia Almström i Kungälv som just nu håller sina tre barn hemma menar däremot att hon har ett ansvar enligt Föräldrabalken, att skydda sina barn från fara.

– Vi har ju sett att barn faktiskt kan bli smittade, så jag gör allt jag kan för att skydda dem. Jag tycker att man ska strunta i skolplikten och ha en läroplikt istället, säger hon.

Maria Olausson menar dock att den frågan är inget som Skolverket kan ta ställning till utan att det i så fall får tas upp i domstol för ett avgörande.

– Utgångspunkten är Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och just nu anser man där att barn ska vara i skolan om de inte har symptom. Om vårdnadshavare eller barn tillhör en riskgrupp så kan det däremot krävas olika individuella lösningar. Men det är en utmaning att få allt att stämma, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet