Foto: Polisen

Sköts med hagelgevär utanför Falköping

Uppdaterad
Publicerad

Två män dömdes på fredagen för medhjälp till mordförsök på en nära släkting. Personen sköts med ett hagelgevär i november förra året, utanför Falköping. Männen döms till fängelse i 7, respektive 6,5 år.

Det var i november förra året som brottsoffret två gånger sköts med ett hagelgevär bakifrån samt fick en stöt av en elpistol. Mordförsöket skedde på en gård där både den skjutne och en av de dömda bodde.

I dag dömde Skaraborgs tingsrätt två män för medhjälp till mordförsök. De döms till 7, respektive 6,5 års fängelse. Mannen som döms till det längre straffet döms även för vapenbrott.

Sms avslöjar planerna

Fyra personer åtalades för inblandning i mordförsöket, alla är nära släkt med offret. Tingsrätten bedömer att sms-kontakten mellan tre av de fyra åtalade tyder på att de var medvetna om att något typ av våldsdåd skulle komma att ske mot den skjutne.

En kvinna döms till skyddstillsyn för att hon inte berättat det hon visste om planerna och den fjärde åtalade, en man, frias från misstankarna om anstiftan till mordförsök. Bakgrunden till målet visar att olika konflikter mellan familjen och personen som skadades har pågått en längre tid.

LÄS MER: Sköts med hagelbössa- fyra åtalas

Svårt att avgöra vem som sköt

Först häktades den man som den skjutne själv misstänkte vara den skyldiga, en nära släktning. I januari, häktades även den andra mannen som i dag dömdes för medhjälp till mordförsök, även han är nära släkt med den skjutne och den andra dömda mannen.

Enligt tingsrättens dom går det inte att klargöra vem eller vilka som avfyrade hagelbössan och använde elpistolen mot brottsoffret. Tingsrätten anser det dock bevisat att de båda som döms till fängelse har deltagit i förberedelser och planering av gärningen, därför får båda fängelse för medhjälp till mordförsök.

Rättsläkaren bedömde att skadorna som den skjutne fick vid händelsen inte med säkerhet var livshotande. Däremot anses det klarlagt att en hagelsvärm på det avståndet, ungefär 10 meter, kan vara dödlig, därför bedömdes händelsen som mordförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.