Forskarna Anna-Karin Pernestig, Helena Enroth och Diana Tilevik vill förbättra diagnostiken för blodförgiftning. Foto: Pressbild

Ny forskning i Skövde om metod mot blodförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Blodförgiftning som också kallas för sepsis har ett snabbt förlopp som på bara några timmar kan bli livshotande. Nu medverkar skövdeforskare till att hitta nya analysmetoder för att läkare snabbare ska kunna ställa rätt diagnos.

I dag används blododling som metod för diagnos vid blodförgiftning. Svaret dröjer flera dygn. Nu ingår Högskolan i Skövde i ett EU- projekt med målet att snabba på och förbättra diagnostiken för blodförgiftning.

Vill minska förskrivning av antibiotika

Enligt forskarna är symptomen på blodförgiftning diffusa och svåra att skilja från matförgiftning och influensa. På grund av det får patienter med ett sådant tillstånd antibiotika med tanke på riskerna.  I ett pressmeddelande säger en av projektledarna att ett av målen med projektet är att minska antibiotikaförskrivningen.

-  Om rätt diagnos kan ställas snabbare slipper också sjukvården att skriva ut antibiotika i ”onödan” för de patienter som inte fått sepsis, säger Diana Tilevik som är delprojektledare vid Högskolan i Skövde.

Jobbar för att minska väntetiden

För att minska väntetiden krävs det att man använder en ny metod och teknik som gör det möjligt. Enligt Diana Tilevik jobbar man för att utveckla nya instrument som ska korta väntetiden från dagens 72 timmar till 4 timmar.

– För varje timmes fördröjning ökar risken för dödsfall, så tidsaspekten är verkligen en faktor att fokusera på, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.