Skräckhösten är här

Uppdaterad
Publicerad

Fredagen den 13:e öppnade Liseberg för att fira Halloween. Tredje året i rad. En tjuvstart egentligen då Halloween är den sista oktober, men firandet är populärt och har blivit en trend större och större för varje år.

I år har man anställt cirka 200 studenter och skådespelare som har som uppgift att skrämmas. De flesta är uppsminkade med stora sår i ansiktet, linser skapar omänskliga ögon och de statister som ska vara zoombier, rör sig lika ryckigt som man förväntar sig att de ska göra. Ständigt letande efter färskt kött.

– Det är en fin gräns när man vill skrämmas, säger Sandra Leiknes, skräckproducent på Liseberg. Folk blir ju rädda för olika saker, en del är helt oberörda och andra är fullständigt vettskrämda. Men man får inte glömma att vi vill skapa en fantasivärld där man får gå in och bli jätterädd och skrämd, fast under säkra omständigheter.

Liseberg

Barnen är hämnare

På den nya avdelningen Vinden, börjar rundvandringen rätt så försiktigt. Här uppe har barnen fått rollen som hämnare, för något som hänt för nästan 100 år sedan. De har varit bortglömda, och nu vill de se till att vi inte glömmer bort dom igen. Vandringen går i ett zickzackmönster, där det finns gott om hemliga vrån och skrymslen, där figurer hoppar fram på lagom avstånd. Några mer aktiva och impulsiva, andra avvaktande och med stirrande anklagande ögon för de oförrätter de varit med om.

Under flera år har Sandra Leiknes varit en idespruta i planeringsgruppen på Liseberg för att skapa de världar och figurer som får håren att resa sig oss. Hon försöker hitta rätt nivå, så att något ska passa alla. Att kanske få oss att hoppa till när något överraskande händer, och så med ett förlösande skratt eller rysning, stanna upp och gå vidare.

Hur ofta får folk panik?

– Det händer, det gör det. Men vi har alltid personal som är beredda att hjälpa besökarna ut, och bara de väl kommit ut så har det gått bra, säger Sandra Leiknes.

Vad är skräck för dig?

-Ja, det är inte skräckhus, skrattar Sandra. Här har jag blivit yrkesskadad. Nej, det är mycket i verkligheten som skrämmer mig, och jag tror att många tycker det är lättare med ”beställd” skräck, som man kan ta med en skräckblandad förtjusning än det som händer i samhället.

Hur hittar du ny skräck?

– Det är svårt, men jag försöker hitta olika teman. Hittills har vi ju haft turen att många gäster tycker det är populärt att bli skrämda i våra skräckhus eller skräckområden, och det är ju naturligtvis en trend som jag hoppas håller i sig, Sandra Leiknes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Liseberg

Mer i ämnet