Foto: SVT

Skrämmande siffror i Ulricehamn

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen undersökte trafiken under tre dygn. Bara 106 av 25.000 förare höll sig inom hastighetsbegränsningen.

– Det är skrämmande siffror, säger Jenny Wester, chef för polisens trafiksektion regional Väst.

Mätningarna gjordes av Ulricehamns Energi på uppdrag av Ulricehamns kommun och pågick under tre dygn under perioden 9 –11 september.

Resultatet av mätningarna, som Ulricehamns Tidning tidigare rapporterat om, används för samhällsplanering och kan också ligga till grund för beslut om trafiksäkerhetshöjande åtgärder.

– Det är en sträcka som sticker ut och som visar tendenser på hur trafiken är där och att det inte är många procent som håller hastigheten, säger Göran Trapp från Ulricehamns Energi.

Få körde lagligt

Mätpunkten var placerad vid Falköpingsvägen vid norra infarten mot Ulricehamn och trafiken har kontrollerats med en mekanisk trafikmätare där hastigheten på samtliga passerande fordon mäts. Under tre dygn passerade totalt 24.989 fordon, av dessa höll 106 personer laglig hastighet.

– Vi ser allvarlig på detta. Det finns ju en anledning att man har satt den hastigheten som är på den vägen, säger Jenny Wester.

Medelhastigheten var 72 kilometer i timmen, trots att hastighetsbegränsningen var 50 kilometer i timmen. Fyra fordon körde dessutom fortare än 141 kilometer i timmen.

– Uppbyggandet av vägen är sådan att det inte finns anslutande trafik eller gångvägar och det motiverar en att köra snabbare just där, säger Göran Trapp.

Läs också: Polisen storsatsar mot fortkörare

Från kommunens sida är man nu medveten om problemet och arbetar för att få till bra lösningar för att hastigheten ska sänkas på den aktuella sträckan, det exempelvis kan handla om att bygga vägbulor eller sätta upp fartkameror.

– Vi måste ta krafttag för att få ner hastigheten och vi måste också ha en dialog med Trafikverket för det gäller deras vägar också, säger Alf Lundberg, trafikplanerare på Ulricehamns kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.