Khaled Alesmael berättar att det innan revolutionen i Syrien fanns flera medier, både privata och statliga, men att alla var hårt granskade av regimen. Foto: SVT

Skrev om matpriser – tvingades fly landet

Uppdaterad
Publicerad

Khaled Alesmael var journalist i Syrien när han plötsligt tvingades att fly. Anledningen var att han använde fel ord i rapporteringen om höjda matpriser. – Journalister där blir torterade om de går över gränsen, säger han.

Khaled Alesmael, journalist från Damaskus i Syrien har varit i journalistbranschen sedan barnsben då han sände barnkanalen i radio. Som vuxen har han fortsatt som journalist i Syrien, men han är sedan länge kritisk till hur begränsad yttrandefriheten är, och har varit i hans hemland.

– Det har ju ändrats från innan, under och efter revolutionen. En av anledningarna till att vi startade revolutionen i Syrien var för att vi ville ha en större yttrandefrihet, säger han.

Khaled Alesmael berättar att det innan revolutionen fanns flera medier, både privata och statliga, men att alla var hårt granskade av regimen.

– Vi fick inte rapportera om tunga, kritiska ämnen. Det bästa var att prata om sociala ting, oskyldiga saker i människors vardag.

Blev tvungen att fly

Och trots att det var det som Khaled försökte göra, blev det ändå orsaken till varför han en dag blev tvungen att lämna Syrien.

– Jag gjorde ett radioinslag om att matpriserna hade stigit på grund av revolutionen, men det skulle jag inte ha gjort, berättar Khaled. Jag skulle inte ha använt ordet ”revolution”, utan istället referera till det som ”kris”, för det var det regimen sa att det var.

Följden blev att Khaled flera gånger blev eftersökt av myndigheterna. Men han lyckades fly innan han blev gripen.

– Journalister där blir torterade om de går över gränsen, säger han.

Khaled har flera journalistkollegor som fortfarande arbetar kvar i Syrien. Flera har dött, andra har blivit kidnappade och har inte hörts av på flera år. Khaled blir märkbart rörd när han pratar om dem.

– De är de modiga som är kvar och riskerar sina liv för att omvärlden ska förstå vad som pågår i Syrien.

Sociala medier tilläts efter revolutionen

Revolutionen i Syrien luckrade till viss del upp den åtstramningen som fanns mot yttrandefriheten. Till exempel avblockerades sociala medier i landet, något som gjort det lättare för information att spridas och åsikter att yttras. Det har också gjort det lättare för Khaled att följa utvecklingen i Syrien utan någon form av censur.

I dag arbetar Khaled som journalist i Sverige, bland annat med SVT:s Uppdrag granskning. I årets Bokmässa ska han prata om yttrandefrihetens pris. Han säger att han njuter av yttrandefriheten här, men att det är svårt att vänja sig vid.

– Det känns fortfarande som att jag gör något fel när jag kritiserar något i Sverige. Får man verkligen kritisera politiker eller makthavare så här mycket, kan jag ibland fråga mig själv.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.