Skulder till människosmugglare beskrivs som en av orsakerna till att ensamkommande ungdomar prostituerar sig. Foto: SVT

Skulder en orsak till prostitution bland ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Riksföreningen för gode män oroas över situationen med ensamkommande pojkar och unga män som säljer sina kroppar. – Det här pågår i hela landet, säger föreningens ordförande till SVT.

Alla ensamkommande barn tilldelas en så kallad god man, som bland annat hjälper dem med olika myndighetskontakter.

De gode männen har en riksförening, Rgmv, och på senare tid får föreningens ordförande allt fler rapporter om misstänkt prostitution bland ungdomarna.

– Vi tror tyvärr att problemet är omfattande, säger Johnny Samuelsson.

”Svårt att bevisa”

Enligt Samuelsson pågår prostitutionen inte bara på gatan utan kontakten mellan köpare och säljare sker ofta på gym och i badhus.

Läs också: Ensamkommande säljer sex på gatan

Ibland handlar det också om att pojkarna övernattar ”hos goda vänner”. Goda vänner som de gode männen aldrig lyckas lista ut vilka de är, men som de misstänker är äldre män som utnyttjar pojkarna.

– Av naturliga skäl är det svårt att bevisa det här, det handlar i hög grad om de gode männens misstankar. Ungdomarna själva håller ju tyst, säger han.

Johnny Samuelsson

Johnny Samuelsson tror att ungdomarna ibland är offer för människohandlare. Andra gånger är det på eget initiativ de säljer sexuella tjänster – på grund av att de är skuldsatta.

– Många av de ensamkommande har skuldsatt sig själva och ibland hela familjen för att kunna ta sig hit.

Det kan handla om vanliga reskostnader men även höga avgifter till flyktingsmugglare.

Ekonomisk press

Enligt Samuelsson kan familjer i Afghanistan, vilket är det land de flesta ensamkommande kommer från, ha sålt mark eller boskap – i princip allt de äger – för att kunna skicka en son till Europa och Sverige.

–  De här ungdomarna har en stor press på sig att snabbt börja betala av sina skulder. För en del blir prostitution utvägen, säger Johnny Samuelsson.

Med andra ord är det inte bara papperslösa flyktingungdomar som säljer sex, enligt Samuelsson. Även ungdomar som bor på familjehem eller på boenden gör det. Just för att kunna skicka pengar.

– Det är också viktigt att ha den här förståelsen nu när allt fler av de ensamkommande får avslag på sina asylansökningar. För väldigt många av ungdomarna är det helt otänkbart att återvända tomhänta, det går bara inte, säger Johnny Samuelsson.

Läs också: Manlig prostitution vanlig – men osynlig

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Situationen för ensamkommande

Mer i ämnet