Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skutträff i Lysekil med ljumma vindar Foto: Mikael HinnersonVisa alla (6)
Visa alla (6)

Skutträff i Lysekil med ljumma vindar

Publicerad

Det blåser bara 4–5 sekundmeter när ett 20-tal båtar seglar utanför Lysekil i närheten av hamnen. Men stämningen är god och även om några säger Skutrace, så är det trots allt en träff för entusiaster.

– Man kan väl säga att de som är här har ett historiskt intresse av segla som man gjorde förr, med gaffelsegel, säger Kristian Stryhn, jurymedlem Skutträffen.

– Ett seglande museum om man så vill, och några av fartygen är faktiskt runt 100 år gamla.

Den första fredagen i oktober sammanstrålar många seglande traditionsfartygen i Västra Götaland i någon hamn längs kusten för att sedan på lördagen ge sig ut på en gemensam segling över dagen.

Det är ett 20-tal båtar som är med idag och nästan 300 deltagare. Några fartyg är mindre med kanske bara två i besättningen, och några är större med upp till 30 mans besättning. Men på kryssbanan utanför Lysekil och 4-5 sekundmeter går allt lugnt till.

Gott sjömanskap

Inga närkontakter som kanske förekommer i andra seglingsmöten, utan med vetskapen om att det finns ett pris för gott sjömanskap, så tar alla deltagare chansen att segla lugnt.

– Vi har visserligen några pokaler, men inga vinstpengar, säger Kristian Stryhn. Det viktigaste är att segla väl och i så fall vinna prestige och ära.

Vad är det mer som är lockar de som är här tror du?

– Ja, man har nog ett genuint intresse av gammaldags teknik och ser kanske sitt fartyg som ett kulturminnesmärke, säger Kristian Stryhn.

– Och att träffas så här gemensamt, tror jag många uppskattar.

Armadan av vackert segelsatta fartyg fortsätter, och vid 16-tiden på lördagseftermiddagen kommer de sista skeppen in i hamnen i Lysekil och har förhoppningsvis haft en strålande stund, med många vackra minnen av en dag på havet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer