Den sängbundna personen lämnades utan vare sig mat eller vatten när skyddsombudet på hemtjänsten stängde arbetsplatsen. Foto: Martina Holmberg / TT

Skyddsombudet stängde arbetsplats – hemtjänstkund fick svälta

Uppdaterad
Publicerad

Under fyra dagar lämnades en så kallad brukare utan någon som helst tillsyn, trots att personen var sängbunden och tvingades uträtta sina behov där hen låg. ”Brukaren var utan mat i flera dagar”, konstateras i en utredning enligt lex Sarah. Inte kunde personen larma heller – trygghetslarmet hade hämtats tillbaka.

Missförhållandena avslöjas i en lex Sarah-anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Hemtjänsten i Herrljunga skulle enligt ett beslut den 1 april verkställa beslutade insatser som rörde personlig omvårdnad, förflyttning och att bereda måltider.

Men redan två dagar senare, den 3 april förklarade det fackliga skyddsombudet att man inte kunde arbeta hos brukaren och stängde helt sonika denna arbetsplats. ”Där ska ingen personal arbeta” hade skyddsombudet sagt, och berättat om lukt och mögel i hela huset samt behov av sanering av toalett, dusch och sovrum.

Inget larm

Det trygghetslarm som hade beviljats den 28 februari hämtades den 5 april.

Brukaren informerades om det fackliga beslutet, och erbjöds att tillfälligt flytta till ett trygghetsboende. Hen tackade dock nej och ska ha sagt att en bekant nog kunde stötta.

Men när handläggaren och en socialsekreterare besökte brukaren den 7 april möttes de av en bedrövlig syn. Personen berättade att hen inte kunde ta sig ur sängen och hade legat där i minst två dagar utan vare sig mat eller dryck. Behoven hade hen tvingats uträtta i kläderna.

Platsbrist

Samma dag beviljades ett korttidsboende men det beslutet kunde inte verkställas på grund av platsbrist.

”Ett nytt hembesök den 8 april och läget är oförändrat. Åt mat senast vid kl 14 dagen innan och behoven är skötta i sängen”, konstateras i den utredning som senare gjordes av socialförvaltningens kvalitetssamordnare.

Senare verkställdes ett beslut om korttidsboende.

Utredaren skriver att en stängning av en arbetsplats visserligen kan ske igen, men att risken för att något liknande ska inträffa på nytt bedöms som liten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.