Johan Kanmert, skyddsombud på Göteborgs spårvägar, är orolig över trängsel i kollektivtrafiken. Foto: SVT

Skyddsombudets kritik: ”Västtrafik tar inte sitt samhällsansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Spårvagnsförare larmar om att det redan är trångt i kollektivtrafiken vid vissa tidpunkter. Därför vill fackförbundet Kommunal att Västtrafik sätter in ytterligare åtgärder för att skydda förarna mot covid-19.

– Vi hade velat att Västtrafik begränsar antalet resenärer ombord, säger Johan Kanmert, Kommunals skyddsombud på Göteborgs spårvägar.

Sedan i maj finns det avspärrningar i både bussar och spårvagnar för att skydda förarna från covid-19. Från och med måndag kommer avspärrningarna att flyttas fram för att minska trängseln bland resenärerna.

Spårvagnsförare som åker så kallade passresor (när en förare slutar ett arbetspass och åker som en vanlig passagerare) ska fortfarande sitta i den avspärrade delen men kommer framöver att bära visir, ansiktsmask och handskar.

Coronaviruset i Västsverige

Begränsa antalet resenärer

Bland förarna finns det blandade åsikter kring de nya rutinerna, enligt Johan Kanmert, Kommunals skyddsombud på Göteborgs spårvägar. Han menar att Västtrafik borde göra ännu mer:

– Vi hade velat att Västtrafik, som vi tycker inte alls tar sitt samhällsansvar, begränsar antalet resenärer ombord som de gör på skärgårdsbåtarna.

Västtrafik: Lägger in så mycket trafik vi kan

Men Västtrafik menar att de redan motverkar trängseln – både med de avspärrningar som finns i kollektivtrafiken och genom att förstärka vissa linjer.

– På alla våra trafikslag jobbar vi med att lägga in så mycket trafik vi kan, säger Jarl Samuelsson, chef på Västtrafiks affärsenhet.

Företaget ber även alla resenärer att undvika onödiga resor och ta eget ansvar för att undvika trängsel i bussar och spårvagnar.

I klippet ovan hör du Jarl Samuelsson, chef på Västtrafiks affärsenhet, svara på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet