Skyddsombudet om tisdagens skyddsstopp: ”Har varit för mesig” Foto: SVT/TT

Skyddsstopp i spårvagnstrafiken hävt

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsstoppet för de äldre modellerna av spårvagnar har nu hävts. Efter dialog mellan Göteborgs spårvägar och Kommunals skyddsombud har de kommit överens om att sätta vagnarna i bruk igen.

Spårvagnarna kommer att sättas i trafik så snart som möjligt, men som resenär får man räkna med följdförseningar under kvällen. Skyddstoppet pågick mellan 13:00-19:00 på tisdagen.

Inte omedelbar fara för liv och hälsa

Göteborgs spårvägar hade under tisdagskvällen möte med skyddsombuden och inspektörer från Arbetsmiljöverket. Arbetsmiljöverket hade då kommit fram till att det inte fanns någon risk för omedelbar fara för liv och hälsa för spårvagnsförarna och därför beslutade att inte ta över skyddsstoppet från Kommunal.

– Vi hade ju såklart hoppats på ett annat besked, men nu får vi respektera Arbetsmiljöverkets beslut, säger skyddsombudet Johan Kanmert och fortsätter:

– Vi framförde att man inte blir en säker förare när man måste jobba i den hettan, men det räckte inte.

Nu hoppas han att detta blir sista sommaren med pedalvagnarna.

– Ja, nu får man hoppas på svalare väder och det ser det ju ut att bli.

Västtrafik uppmanar i ett pressmeddelande på kvällen att resenärer ska undvika onödiga resor för att minska trängseln på vagnarna, trots att pedalvagnarna åter tas i bruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.