Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Skyddsstopp på 24 bibliotek i Göteborg – på grund av corona

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Vision har lagt ett skyddstopp på samtliga folkbibliotek i Göteborg, alltså biblioteken i stadsdelarna, från klockan 9 under tisdagen. Vision menar att det krävs fler åtgärder för att förhindra smittspridningen på bibliotek och skydda personalen från covid-19.

– Vi har inte fått den gehör vi hade önskat, säger Eva K Halleröd, ordförande för Vision i Göteborgs kulturförvaltning.

Sedan lördagen den 14 november är Stadsbiblioteket i Göteborg stängt. Ett beslut som enligt kulturförvaltningen ska bidra till att minska smittspridningen i kommunen.

Eva K Halleröd, ordförande för Vision i Göteborgs kulturförvaltning, är kritisk till beslutet. Därför har man lagt ett skyddstopp som gäller alla folkbibliotek i kommunen, vilket gör att de är stängda för besökare.

– Man har valt att stänga Stadsbiblioteket utan att göra riskbedömningar om vad det innebär för de övriga 24 biblioteken i Göteborg. Där behöver man ha någon slags samverkan med oss, säger hon.

”Medarbetare riskerar att bli smittade”

Den senaste veckan har folkbiblioteken hållit öppna, om än med en del begränsningar. Det finns varken sittplatser eller datorer att använda och besökare uppmanas att lösa sina ärenden snabbt. Men Vision menar att det krävs kraftigare åtgärder.

– Genom att vi har öppna bibliotek så innebär det att människor tar sig till oss. Och så riskerar våra medarbetare att bli smittade, säger Eva K Halleröd.

Hon fortsätter:

– Vi hade velat under den brinnande pandemin att stänga samtliga bibliotek för att bidra till att minska smittspridning i samhället.

”Vi har anpassat vår verksamhet”

Under morgonen har kulturförvaltningen tagit kontakt med Arbetsmiljöverket för att höra hur deras bedömning är om läget på biblioteken. 

– Vi har vidtagit åtgärder för att skydda både vår personal och se till att användarna är trygga när de kommer till oss. Så vi har anpassat vår verksamhet hela tiden, säger Anette Eliasson, sektorschef för biblioteken i Göteborg

Hon lägger till att det var ett politiskt beslut att stänga Stadsbiblioteket och att man följde upp med risk- och konsekvensanalyserna snarast efter helgen då beslutet antogs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ann Catrine Fogelgren (L) ordförande i kulturnämnden i Göteborg ser det som en nödvändighet att stänga Stadsbiblioteket. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet