En dröm – eller en mardröm? Många är i alla fall intresserade av en närmare titt på det gamla förfallna skolhuset som nu är till salu. Foto: Asmundur Sveinsson

Efter cannabishärvan: Nu är huset till salu

Uppdaterad
Publicerad

För fem-sex år sedan pågick cannabisodling i industriell skala i den gamla nedlagda skolan i Skarstad utanför Lysekil. Nu säljs huset, som stått obebott sedan 2012. Och trots omfattande skador är det många som visat intresse.

När polisen slog till mot den gamla skolan i december 2014 hittades omkring 400 cannabisplantor. Dessa skulle gett cirka 78 kilo färdig cannabis. I grossistledet låg cannabispriset på 50 000 kronor per kilo, så beslaget motsvarade ett pris på närmare fyra mijoner.

Nu ligger hela huset ute till försäljning för mindre än en femtedel av den summan. Utropspriset: 750 000 kronor. Säljaren är en privatperson i Norge.

Stort intresse

Intresset för den gamla byggnaden har varit stort, berättar mäklare Katarina Törnkvist. Ett hundratal personer har anmält intresse och ett sextiotal har redan varit på visning – i små grupper och försedda med munskydd, handskar och handsprit. Så många, trots att det redan av annonsen framgår att renoveringsbehoven är stora, och trots att mäklaren varit öppen med detta.

– Det är det absolut värsta jag sett. Det är hål i taket och har runnit in mängder av vatten. Dessutom har det varit inbrott och skadegörelse. Och för några år sen var det en cannabishärva där, säger hon.

Men det stod ingenting om cannabis i annonsen..?

– Haha, nej, men jag frågade mig faktiskt om jag skulle skriva ”bra odlingsmöjligheter”, skämtar Katarina Törnkvist.

”Byggnad som berör”

Hon tror att en köpare får lägga till en hel del pengar för att få det gamla skolhuset i ordning igen. Så varför detta stora intresse för ett hus som fått en del att vända i dörren när de känt mögellukten och sett de mest uppenbara skadorna?

– Det väcker en massa drömmar också. Det är en otroligt vacker byggnad, en byggnad som berör många, säger Katarina Törnkvist.

Att huset berör visar sig bland annat i att en del människor blivit ledsna eller arga över att se förfallet, och önskar att huset hade sålts redan för tio år sedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter cannabishärvan: Nu är huset till salu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer