Foto: SVT

Smakprov på beryktad opera

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det bara en vecka kvar till premiären av den nyskrivna operan Notorious på Göteborgsoperan. Vi fick ett smakprov under repetitionerna på fredagen.

Operan Notorious är baserad på Alfred Hitchcocks gamla film från 1946 med samma namn. Den handlar om Alice som under andra världskriget övertalas av CIA-agenten Devlin att bli spion bland nazisterna i Rio, där hon har en del kontakter.

I filmen är det Ingrid Bergman som gör huvudrollen som spionen Alicia, i operan görs rollen av Nina Stemme, och musiken är skriven direkt för hennes röst.

Ett lämpligt ämne

Idén om att göra en opera av Notorious kom till kompositören Hans Gefors i början på 2009, då han såg filmen och fastnade för den kärlekshistoria som gömmer sig inne i spionberättelsen, ett lämpligt ämne för ett musikdrama.

– Hitchcock själv kallade det en kärlekshistoria men den är satt i en ram av en spionhistoria för att höja insatserna för gestalterna och det passar utmärkt för en opera som kräver en historia som är på liv och död för att bli bra! säger Hans Gefors.

Mindre av ett offer

Göteborgsoperan nappade genast på förslaget och Kerstin Perski anlitades för librettot. Hon har velat tillföra ett större psykologiskt djup till karaktärerna och ville göra Alice till mindre av ett offer och ge henne en mer medveten aktiv roll i dramat.

Efter sex års arbete, kommer vi snart att kunna se resultatet. Världspremiären på Göteborgsoperan är den 19 september .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.