Behandlingen går ut på att man tränar både arm och hjärna genom att styra en animerad arm. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Animerad arm lindrar fantomsmärtor

Publicerad

Ingen vet säkert vad fantomsmärtor beror på eller hur de ska behandlas. Men nu har en grupp forskare på Chalmers lyckats lindra smärtan hos några patienter som tidigare prövat allt. En av dem är Ture Johansson.
– Plötsligt kom jag på att jag inte kände någon smärta längre, då brast det för mig, säger han.

För femtio år sedan var Ture Johansson ute och tränade inför en biltävling. Plötsligt voltade bilen av vägen och ut på en åker. Ture Johansson överlevde, men i olyckan klipps hans arm av i bilvraket. Sedan den dagen har han haft ständiga fantomsmärtor och en armprotes. Han har testat de flesta behandlingsmetoder men inget har hjälpt annat än kortare stunder.

Inte förrän nu.

– Min fru säger att jag kommer leva tio år längre än beräknat för att det här tar så lite energi av mig jämfört med vad det gjorde förut, säger Ture Johansson.

Utmaning för patienten

Han är en av deltagarna i en ny studie utförd på Chalmers i Göteborg och i tre års tid har han tränat med en datoranimerad arm. Via elektroder fästa vid det som återstår av armen tränar både den delen av hjärnan och musklerna som förut styrde handen. Det är kombinationen av det som en av forskarna bakom studien, Max Ortiz Catalan, tror är förklaringen till att den här studien kunnat visa så gott resultat för patienterna.

– Den här metoden engagerar patienten. Du har en tydlig utmaning och uppfyller mål så patienten håller på mycket längre. Det är mycket roligare att träna när man ser något hända på skärmen, säger Max Ortiz Catalan.

De svåraste patienterna

Studien har utförts på 14 speciellt utvalda patienter som tidigare amputerats och haft svåra problem med fantomsmärtor utan att hitta något botemedel. När studien startade åt fyra av dem smärtlindrande läkemedel och de resterande tio stod utan behandling. Patienterna behandlades vid tolv tillfällen och enligt studien upplevde de att smärtorna hade minskat med i genomsnitt 50 procent. Nu hoppas Max Ortiz Catalan att den tekniska utrustningen snart ska finnas på marknaden för fler amputerade att ta del av. Under tiden ska han fortsätta forska på området för att ta reda på mer och också för att försäkra sig om att studiens goda resultat inte beror på placebo.

Protesen som spett

Ture Johansson ska också jobba vidare. Både med den animerade armen – för att hålla smärtan borta – och ute i skogen, med den vanliga protesen.

– Den animerade armen är ju mera high tech så den är ju roligare. Men protesen är nog mer praktisk. Jag kan använda den som spett eller klubba eller att lyfta med. Jag förstår inte hur ni andra klarar er med två kötthänder, säger han.

Om studien

Visa

Studien var ett tvärvetenskapligt samarbete mellan Chalmers, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Bräcke diakoni rehabcenter sfären i Stockholm, Universitetssjukhuset i Örebro, University Rehabilitation Institute i Ljubljana, Slovenien och Integrum AB.

Den vetenskapliga artiklen publiceras i tidskriften The Lancet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ture Johansson står framför en skärm och skrattar åt sin animerade arm.
Behandlingen går ut på att man tränar både arm och hjärna genom att styra en animerad arm. Foto: SVT
Porträtt av Ture Johansson som skrattar mot kameran. Hans högra underarm är amputerad och han har fäst små elektroder vid den.
Ture Johansson säger att orsaken till att han förlorade armen för snart 50 år sedan är att han ”hade väldigt roligt med bilar”. Foto: SVT