Den här bilden togs av Johanna Fåglund under åskvädret i Göteborg den 27 augusti 2019. Foto: Privat

SMHI varnar för översvämningar i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för stora mängder regn i Västra Götaland och Halland under onsdagen. Dessutom väntas åskan slå till igen under kvällen.

Under tisdagskvällen uppmärksammade många det kraftiga åskovädret som passerade delar av Västsverige. Nu varnar SMHI för nya åskoväder under onsdagen, både i Västra Götaland, Halland och delar av Jönköpings län. Enligt SMHI kan det lokalt komma så mycket som 50-60 millimeter regn.

Det finns en risk för stora regnmängder som kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag,” skriver SMHI på sin hemsida.

Även kraftig åska kan förekomma.

Skurar och varma temperaturer

Diana Bajic, meteorolog på SVT.

Enligt SVT:s meteorolog Diana Bajic är det ett stråk med kraftiga regnskurar med åska som vandrar längs västra Skåne, västkusten, Halland och de inre delarna av Västra Götaland. Men det kommer att lugna sig under eftermiddagen.

– Imorgon torsdag kommer det dock att se likadant ut men inte lika kraftigt utmed kusten. Detta är vanligt väder med tanke på årstiden. Problemet är att marken inte hinner suga upp allt vatten när det kommer så mycket regn på bara ett par timmar, säger hon.

Med andra ord kan man förvänta sig moln, fuktig luft och en temperatur runt 20 grader i Halland och Västra Götaland under torsdagen.

– Sedan kommer det lugna sig ett par dagar. På fredag kan det dyka upp lite skurar och under lördagen blir det soligt och stabilt. På söndagen kommer regnet igen, säger Diana Bajic, meteorolog på SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer