Ett kraftigt snöfall drar in under onsdagen. Foto: SVT/TT

SMHI varnar för snökaos

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga vindar och snöfall kommer ställa till stora problem under onsdagen. SMHI har utfärdat en klass två varning över större delen av Västergötland.

– Snön kommer att falla på tvären när det är så blåsigt, säger Nils Holmqvist meteorolog på SVT.

Det blir inte minusgrader på samma sätt som förra helgen. Men rejält med snö gör att vintern fortfarande håller sitt grepp över västra Sverige. Under onsdagen väntas både hårda vindar och nederbörd.

Utmed Bohus- och Hallandskusten kommer det som regn, och en klass ett varning är utfärdad från SMHI. Men inåt landet, där regnet väntas övergå till snö, kan vädret ställa till med ännu större problem.

Värst i Västergötland

På grund av risken för kraftigt snöfall i kombination med blåst har SMHI utfärdat en klass två varning, alltså att vädret kan utgöra en fara för allmänheten, för Sjuhäradsbygden i Västergötland. Totalt kan det på kort tid komma upp emot 10 till 15 centimeter blöt snö. Tillsammans med friska sydliga och sydvästliga vindar med vindbyar upp mot 21 m/s, som kallas halv storm, gör att det finns stor risk för drivbildning.

– Men det är osäkert hur mycket det blir. I och med att temperaturen ligger runt noll grader så blir det kanske inte så mycket drivor, säger Nils Holmqvist meteorolog på SVT.

Varningarna utökas

Under tisdagseftermiddagen gick SMHI med ytterligare varningar för flera län i Mellansverige, så som Värmland, Örebro, Södermanland och Stockholms län. Det handlar dock om så kallade klass 1 varningar som är som är snäppet lägre på skalan. Klass 1 varningar har även utfärdats för flera län i södra och sydöstra delarna av landet.

Besök SMHI:s hemsida för mer information om de aktuella varningarna.

Blåsten stannar kvar

Större risk för drivor är det enligt honom närmare det sydsvenska höglandet, där temperaturen kan vara något kallare. Men i och med att det väntas mycket snö inom loppet av några timmar tillsammans med kraftig vind kan det ändå ställa till problem.

– Snön kommer att falla på tvären när det är så blåsigt. Då blir det försämrad sikt på vägarna, säger Nils Holmqvist.

Nederbörden avtar redan framemot eftermiddagen, men de kraftiga vindarna håller sig kvar också över torsdagen. Det finns stor risk, eller chans, att den snö som eventuellt lägger sig försvinner snabbt.

– Det blir kallare till helgen, men det ser inte ut att hinna komma så mycket snö däremellan. Så det blir inte mycket snö som kan lysa upp, säger Nils Holmqvist.

Tåg stoppas

Även flera tåg i södra och västra Sverige ställs in, på grund av vädervarningen. Från onsdag morgon fram till lunch på torsdag går inga tåg på linjerna Jönköping–Halmstad, Nässjö–Vaggeryd, Uddevalla–Strömstad och Varberg-Borås.

Fler sträckor kan stängas med kort varsel, beroende på väderutvecklingen. Trafikverket räknar ändå med att tågtrafiken på stambanorna ska rulla.

– De stora banorna är trädsäkrade, förklarar Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

På de mindre banor där trafiken stoppas finns risk att träd faller över spår och kontaktledningar.

När det gäller trafiken på vägarna manar Trafikverket bilister att följa utvecklingen av vädret.

– Det kommer att bli en besvärlig dag i hela södra Sverige, säger Katarina Wolffram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.