Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog om snöprognosen Foto: Mersiha Ajdinovic/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SMHI varnar för stort snöoväder i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen snöar det i Västsverige, men det är ett intet mot vad som väntas på onsdagen. I stort sett hela Västra Götaland och Halland berörs av ett kraftigt snöoväder, som fått SMHI att utfärda en orange varning. Det innebär att man befarar ”allvarliga konsekvenser för samhället och fara för allmänheten”.

Först utfärdades en röd varning, vilket var första gången som SMHI utfärdat en sådan sedan det nya varningssystemet infördes i slutet av oktober. Den röda varningen gällde vind i kombination med snöfall i Västsverige, men under tisdagen ändrade SMHI från röd till orange varning. (Varningarna kan dock komma att ändras på nytt.)

SMHI utfärdade den första röda vädervarningen, enligt det nya vädervarningssystemet - under måndagskvällen. Under tisdagen ersattes den med orange – vilket motsvarar långvarigt och kraftigt snöfall. Foto: SMHI

Men vad ska man då göra om en orange varning har utfärdats? Enligt SMHI får du räkna med mycket begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.

Det lär även förekomma förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar – och elavbrott.

De olika varningsnivåerna är gul, orange och röd. Gul varning innebär ett förväntat väderläge med konsekvenser för samhället och vissa risker för allmänheten, orange är snäppet värre med ”allvarliga konsekvenser för samhället och fara för allmänheten.” Och värst är alltså röd varning.

Starta klippet nedan för att höra mer om de oika varningarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog förklarar vad som är nytt bakom varningarna. Foto: Daniel Ivarsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer