Enligt smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg pågår ett intensivt arbete för att kartlägga den så kallade deltavarianten av coronaviruset. Foto: SVT/TT

Tolv bekräftade fall av deltavarianten i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet coronafall fortsätter minska runt om i landet, men deltavarianten av covid-19 oroar Thomas Wahlberg som är smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Vi har tolv bekräftade fall och majoriteten har en utlandskoppling, vi kan mycket väl ha fler fall, säger han.

I klippet kan du höra mer om deltavarianten av covid-19.

Enligt Thomas Wahlberg kommer laboratorierna i regionen använda en ny metod för att snabbt kunna få en indikation på om det skulle kunna vara deltavarianten. Han poängterar att det är fortsatt viktigt att följa de allmänna råden för att minska smittspridningen.

Om deltavarianten

Varianten, som först upptäcktes i Indien och även går under beteckningen B.1.617.2, innehåller mutationer som gör den mer smittsam.

I Sverige har antalet fall hittills varit få, fram till i förra veckan då Folkhälsomyndigheten upptäckte ett ökat antal fall, framför allt i Värmland och Blekinge.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet