Tiotusentals tabletter av läkemedlet Tramadol hittades av Tullverket vid en kontroll av postförsändelser. Foto: TullverketVisa alla (2)
Visa alla (2)

Smugglade halv miljon tabletter – tre män åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i Boråstrakten åtalas för att ha smugglat in närmare en halv miljon tabletter av narkotikaklassad medicin. Tabletterna ska ha ett uppskattat värde på nästan sju miljoner kronor.

Smugglingshärvan i Boråstrakten avslöjades när Tullverket gjorde en kontroll på ett paket som kommit in i landet. I paketet fanns 28 000 narkotikaklassade tabletter av läkemedlet Tramadol. Det blev starten på tullens arbete som nu har lett till åtal. 

– Jag har åtalat tre personer som bor i Boråstrakten. De har i väldigt stor skala importerat Tramadol via postförsändelser och beställt till personer i sin nära omgivning och plockat ut, säger Thomas Ahlstrand, chefsåklagare vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

Misstänkt hämtade ut paket

Leveransen upptäcktes i våras av Tullverket som lät paketet gå till utlämningsstället. Där hämtade en av de åtalade männen upp paketet och lämnade sedan över det till en annan man. Båda männen greps i anslutning till utlämningen och en tredje person greps efter husrannsakningar där tiotusentals ytterligare tabletter hittades.

– Under tiden männen var anhållna kom det in fler paket på samma sätt och vi misstänker att de beställt dessa paket innan de blivit frihetsberövade, säger Thomas Ahlstrand.

”Extremt mycket”

Totalt handlar det om 475 000 tabletter av det smärtstillande läkemedlet Tramadol och det lugnande läkemedlet Alprazolam.

– Det är väldigt mycket, extremt mycket. På senare år har Tramadol växt väldigt starkt. Jag kan förstå det, det är ett läkemedel som tillverkas i Indien och det går att få tag på det på ett ganska bra sett. Efterfrågan har vuxit, säger Thomas Ahlstrand.

Enligt Tullverkets uppskattning har tabletterna ett värde på 6,7 miljoner kronor i missbrukarled. 

Männen åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Fyra andra personer är också inblandade, två män och två kvinnor. Dessa är alla misstänkta för medhjälp till smugglingen.

Männen förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

tramadol

Mer i ämnet