José H Romero är själv konstnär och vill att de ansvariga rustar upp konsthallen vid Hammarkullens spårvagnshållplats. Foto: SVT montage

Smutsig konsthall upprör i Hammarkullen

Uppdaterad
Publicerad

Vid Hammarkullens spårvagnshållplats finns också stadsdelens konsthall. Där finns installationer, bilder och målningar. Men många reagerar på att platsen är smutsig, sliten och luktar urin.

Vi träffar José H Romero eller den vandrande poeten som han också kallar sig. Han har bott i Hammarkullen sedan slutet på 70-talet då han kom från Bolivia. Och det råder ingen tvekan kring vad han känner för sitt område.

– Det här är Hammarkullen, det är mycket som har hänt här genom åren, och här borta är platsen för Hammarkullekarnvalen. De har börjat satsa på vår stadsdel igen efter att ha stängt ner mataffären, posten, vårdcentralen och banken. Nu har vi lyckats behålla badet och vi har ett fint bibliotek, säger han.

Men att vi nu möts i Hammarkullen har inte med servicen i centrum att göra. José H Romero, som själv är konstnär, har under en tid tillsammans med andra reagerat på området vid spårvagnshållplatsen. Där finns nämligen Hammarkullens konsthall. Och enligt Romero så behöver platsen rustas upp.

– Det är smutsigt, det luktar urin och andra lukter, och resenärer som går av spårvagnen vill bara skynda sig därifrån. Istället hade det kunnat var fräscht och fint så att vi kan välkomna alla till Hammarkullen, säger han.

”Det är i första hand en hållplats”

Ansvaret för spårvagnshållplatsen ligger hos Trafikkontoret. De ska stå för att hållplatsen underhålls och är ren. Och klagomålen har också nått fram till dem.

– Vi har Hammarkullen under lupp och får ständigt in klagomål. Och vi städar ju där vi kommer åt, vid hissar, rulltrappor och golv. Det gör vi sex gånger i veckan, säger Erika Åkerblom som är planeringsledare på Trafikkontoret.

Men trots det så kvarstår problemen, och Erika Åkerblom håller med José H Romero om att platsen är nedgången.

– Det är faktiskt ganska nedgånget, det får vi hålla med om. Hållplatsen är ju från 70-talet så det är klart.

Vad tänker du om att folk inte vill kolla på konsten för att det är smutsigt?

– Det är tråkigt, men först och främst är det en spåvagnshållplats. Sedan är det fint att det finns konstverk, och de håller ju sig fina, det är inget som någon har förstört.

Innebär det att ni inte tycker att ni behöver göra mer?

– Jo, vi skulle kunna göra jättemycket i Hammarkullen, men det är ju som alla andra ställen. Det saknas driftpengar, och det behöver pengar för att kunna göra något.

Ett av konstverken nere vid hållplatsen. Foto: SVT

”Vi vill visa upp vår konst”

Nu hoppas José H Romero att deras åsikter ska göra skillnad, och att konsthallen ska bli bättre.

– Snälla, vi frågar inte om flera miljoner. Vi är enkla människor och vill kunna visa upp vår konst, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.