”Kollektivet är en film om en förgången tid”

Uppdaterad
Publicerad

Den danske regissören Thomas Vinterberg, som gjort storfilmer som ”Festen” och ”Jakten” hade idag smygvisning av sin nya film ”Kollektivet” i Göteborg. En boendeform han har egna erfarenheter av från 70-talets Köpenhamn.

 – Jag tycker att vi lyckades skapa en film som porträtterar vilken lycka det kan vara att vara tillsammans, säger regissören Thomas Vinterberg om sin nya film till SVT Nyheter Väst.

Berättelsen i Thomas Vinterbergs nya film ”Kollektivet” är till viss del självupplevd, då han som barn på 70-talet bodde i kollektiv i Köpenhamn.

– 70-talet var en tid som bidrog till att definiera mig som männsika. På 80-talet tog nåt helt annat vid. Förgängligheten har alltid varit en fråga som jag haft svårt att förhålla mig till och ”Kollektivet” är i hög grad en film om förgänglighet, om en förgången tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.