Martina Walter, 33, upptäckte att det brann i skogen när hon var ute och sprang. Foto: Privat

Hennes snabba ingripande begränsade skogsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Martina Walter larmade räddningstjänst och lyckades släcka delar av en skogsbrand – efter att hon känt röklukt då hon var ute på sin joggingtur.

Lidköpingsbon Martina Walter var på joggingtur när hon kände att det började lukta rök, vilket Nya Lidköpings Tidning var först att rapportera om.

– Jag funderade först om det var grill eller kanske cigarettrök men så såg jag att det rök en bit in i skogen och när jag kom närmare såg jag lågor slå upp mot ett träd. Jag hade ingen mobil så jag sprang till närmsta hus och larmade, berättar hon för SVT Nyheter Väst.

Skogsbränderna sommaren 2018

Brandsläckare släckte nästan allt

Elden var bara 50 meter från huset där en familj åt lunch på altanen.

– Vi ringde räddningstjänsten och bar ut kar med vatten men det hjälpte knappt. På bara den lilla stunden när jag hämtade hjälp så hade området som brann blivit dubbelt så stort. Men så kom pappan i familjen med en brandsläckare och den tog kål på nästan allt, berättar Martina Walter.

Räddningstjänsten kom snabbt på plats och efter en stund var elden helt släckt.

– Det var väldigt skönt att det gick så bra. Det var torrt och 30 grader varmt, det är läskigt att se hur fort det kan ta sig.

”Rådigt ingripande”

Magnus Areflykt, insatsledare på räddningstjänsten i Lidköping, var först på plats berättar Martina.

– Det är jättebra när folk ser att det brinner utomhus och slår larm. Det var ett rådigt ingripande fast hon inte hade en telefon med sig under löpturen. Branden kunde sprungit ifrån oss i det här vädret, säger Magnus Areflykt, insatsledare vid räddningstjänsten i Lidköping, till Nya Lidköpings-Tidningen.

Men trots branden har Martina inte ändrat sin vana med att springa utan mobiltelefon.

– Nej, jag springer alltid utan den. Men det var skönt att jag kunde göra något, jag är läkare vanligtvis – så det är kul man kan vara till hjälp även på semester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet