Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Emelie Pettersson om snabbutbildningen i Trollhättan. Foto: SVT

Här snabbutbildas 150 sköterskor i intensivvård

Uppdaterad
Publicerad

150 sjuk- och undersköterskor från olika avdelningar inom NU-sjukvården snabbutbildas inom intensivvård. Om läget blir än mer ansträngt på sjukhuset Näl i Trollhättan ska de kunna hoppa in och förstärka personalen.

Det är Högskolan Väst som håller i snabbutbildningen där 150 sjuk- och undersköterskor får en snabbutbildning i intensivvård. Och det har gått snabbt. Idén föddes under påskveckan och nu är man igång.

En av de som anmält sig till kursen är undersköterskan Emelie Pettersson som till vardags arbetar på en stroke-avdelning på Näl.

– Det är helt nytt med intensivvård men det känns spännande, säger hon.

Tar höjd för ansträngd situation

För en sjuksköterska är det en specialistutbildning på ett år för att få arbeta på intensiven. Men coronavirusets spridning gör att man behöver ta höjd för en mer ansträngd situation i framtiden. Den snabbutbildade personalen ska inte ersätta befintlig utan snarare avlasta och hjälpa till.

– Utbildningen handlar mycket om att de ska få se miljön, hur det ser ut och fungerar på Iva, säger adjunkten och läraren Anna Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet