Övergången till digitalt högkostnadsskydd är tänkt att underlätta för patienter. Foto: VGR/TT

Snart slipper du stämplarna i sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Snart behövs inte längre stämpelkortet i vården. Nästa år inför regionen ett nytt digitalt system för högkostnadsskydd. Men vänta med att slänga kortet.

– För patientens del så kommer dagens hantering att fortsätta ett antal månader till, säger projektledaren Stefan Jakobsson.

Högkostnadsskyddet innebär att du patient inte behöver betala mer än 1.100 kronor för hälso- och sjukvård under en period på tolv månader. Efter det är besöken kostnadsfria.

Nästa år inför Västra Götalandsregionen en automatisk registrering istället för dagens manuella stämpelkort.

– Det är främst för att få det bättre för patienterna. Dagens system kan vara svårt för vissa patienter, säger projektledare Stefan Jakobsson.

Stegvis övergång

Övergången sker stegvis med början i den offentliga vården. Vid varje besök där kommer besöket att registreras digitalt, men patienterna kommer också få en traditionell stämpel i kortet eftersom det även kommer finnas mottagningar som inte anslutit sig.

För att helt gå över ett digitalt system krävs att tillräckligt många av de privata vårdgivarna ansluter sig.

– Vi behöver se till att mängden anslutna vårdgivare är tillräckligt hög för att ge patientnytta.

Vill komma igång fort

Därför kommer det att ta ett tag innan vården kommer kunna släppa stämpelkorten. När de försvinner helt kan inte Stefan Jakobsson svara på.

– Det beror på hur vi lyckas med anslutningen av privata vårdgivare. Men det här är är något vi vill komma i gång med så fort som möjligt framför allt för patienterna.

Den här sortens digitala högkostnadsskydd har införts tidigare i bland annat Halland och Stockholm. Stefan Jakobsson menar att det nu är ett beprövat koncept.

– Det är klart att i vissa landsting har det varit en viss form av inkörningsproblematik. Men det här är något som uppskattas både av vården och patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.