Läsarbild på en snötäckt uteplats, mitt i juni. Foto: Privat

”Snö” mitt i juni förvirrar göteborgarna

Publicerad

SVT Nyheter Väst fick under söndagseftermiddagen bilder på snötäckta altaner mitt i juni. Men är det verkligen snö?

– Nej, det är hagel som bildas i samband med kraftiga regnskurar, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Enligt Per Stenborg är det normalt att det haglar efter att det åskat. Men varför?

– Hagel bildas av vattendroppar som åker upp och ner i regnmolnet. Vattnet kommer upp i minusgrader, fryser och sedan åker det ner, får mer vatten och vänder upp igen. När de är tillräckligt tunga så faller de ut ur molnet, säger SVT:s meteorolog.

Så nej, det har inte snöat utan haglat, något vi förmodligen kommer slippa se igen resten av veckan. Dagarna som leder oss fram till midsommarafton kommer att bjuda på varannandagsväder.

Vädret i veckan

På måndag är det växlande molnighet med passerande skurar under kvällen, men inte alls lika kraftiga som söndagens. På tisdag ska det däremot vara soligt och svalt, men blåsigt. Om du ska bege dig ut på onsdagen bör du ha regnjackan med dig då det ska vara mer sammanhängande regn.

– Regnet kommer att passera. På torsdag blir det svalt och soligt igen. Och under midsommarafton kan vi förvänta oss sol. Dock endast 15-16 grader, säger Per Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.