• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Visa alla (3)

Snöhögen tryggar världscupen i Ulricehamn

Publicerad

Under ett täcke av sågspån sparades snöhögen under heta sommarmånader. Det som inte smält bort körs nu ut för att säkra längdtävlingarna i Ulricehamn.
– Snön är en utmaning, säger Johan Falk, vd för Ulricehamn Ski Event AB.

2017 arrangerades de första världscuptävlingarna i längdskidor i Ulricehamn. Även då användes sparad snö för att trygga tävlingarna.

Kommunen satsar miljoner

Inför årets tävlingar har kommunen fortsatt att rusta upp anläggningen vid Lassalyckan. Totalt handlar det om investeringar på 6,6 miljoner kronor, varav kommunen står för 5,5 miljoner kronor och arrangören Ulricehamn Ski Event AB för resten. Bland annat rör det sig om en utbyggnad av konstsnösystemet, publiktunnlar och ny spårsträckning för att få till en brant backe.

Lena Molander.

– Jag tror att de här åtgärderna är nödvändiga för att vi skulle kunna fortsätta  att köra världscupen här, säger Lena Molander fritidskonsulent i Ulricehamns kommun.

Ulricehamn ligger i södra Sverige. Hur tänker man från kommunens sida när man investerar så mycket pengar i en sport som är så väderberoende med tanke på klimatförändringar?

– Nu finns stora möjligheter att kunna ha skidåkning. Vi är en välkänd skidort och än så länge har vi bra skidspår. Vi vet ju inte vad som kommer hända i framtiden, säger hon.

Johan Falk.

Johan Falk menar att det utbyggda konstsnösystemet kan tillverka snö, även om framtidens vintrar blir varmare och kortare. Det handlar om att utnyttja kölddagarna.

– Det är en verklighet som närmar sig, men den är svår att greppa på lång sikt. Men anläggningen i Ulricehamn är gjord för att göra mycket snö på kort tid, säger han.

Mer världscup i framtiden

Och han blickar nu framåt mot fler världscuptävlingar i Ulricehamn.

– Vartannat år tycker vi är lagom. 2021 och 2023 finns Ulricehamn med i världscupkalendern.

Världscupen i Ulricehamn

Visa

Lördag 26 januari

15 kilometer fristil för herrar med individuell start.

10 kilometer fristil för damer med individuell start.

Söndag 27 januari

Stafett 4 X 5 kilometer för damer.

Stafett 4 X 7,5 kilometer för herrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ulricehamn

Mer i ämnet