Foto: SVT

Snowden: Storebror inget terrorstopp

Uppdaterad
Publicerad

Visselblåsaren Edward Snowden dömde ut massövervakning som metod för att bekämpa terrorism under lördagens föreläsning i Göteborg.

Ökade befogenheter till övervakning är inget effektivt hinder mot terrorism.

Däremot vill underrättelsetjänster gärna ha nya verktyg för att knäcka kommunikation, anser visselblåsaren Edward Snowden.

Attentat trots övervakning

Efter terrordåden i Paris och Bryssel hörs på nytt krav i Sverige och andra länder på ökade befogenheter för polis och underrättelsetjänster att knäcka kryptering och plantera trojaner i datorer och telefoner som kan registrera vad som skrivs och sägs.

– Usama bin Ladin slutade använda telefon 1998, säger Edward Snowden via videolänk på Föreningen grävande journalisters seminarium i Göteborg.

Inget tyder på att attentaten i Paris och Bryssel kunde utföras med hjälp av krypterad kommunikation.

Attentaten i Paris och Boston ägde rum trots att massövervakning redan existerade där, säger Snowden.

Är metoderna lämpliga?

Den personliga integriteten har faktiskt förbättrats på senare år, anser han, eftersom e-post som skickas från till exempel Yahoo-konton är krypterad och mobiltelefoner i sig är krypterade.

– Men detta är inte relevant för terrorister i allmänhet, men däremot för underrättelsetjänster som inte kan bedriva vad de kallar legitim underrättelseverksamhet, och terrorism är den bästa förevändningen i vår tid.

– Vi bör ställa oss frågan: Är metoderna effektiva, och även om de är det, är de lämpliga?

Att bli offer för terrorism är trots allt sällsynt, påpekar han.

– Betydligt fler människor dör i bilolyckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.