Det var i familjens hem som den treårige västsvenske pojken hittade en granat. Han började leka med den och den löste ut.

Socialtjänsten skall informeras om IS-barn

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen skall informera Socialtjänsten när de vet om att barn som levt hos islamiska staten, IS har återvänt till Sverige.

Det står klart efter dagens möte mellan Säkerhetspolisen, Säpo och Barnombudsmannen, BO.

Barnombudsmannen har känt en oro över att de barn som varit i IS-kontrollerat områden och återkommer till Sverige inte har fått den hjälp och stöd de behöver. Det kan vara att barn behöver bearbeta att de sett mord, avrättningar, barn eller syskon dö.

Svenska IS-barnen

En anledning har varit att Säpo inte har informerat bl a Socialtjänsten. Därför möttes i dag Säpo och BO. Dessutom var Daniel Norlander, tillförordnad chef för nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism med på mötet.

– Vi har pratat om barnperspektivet. Om de barn som varit med sina föräldrar i krigsområden i Syrien och nu kommit hem till Sverige och kring vad vi har för något ansvar för detta, säger Daniel Norlander.

En granskning som SVT gjorde i somras visade att Säpo många gånger låtit bli att informera kommunerna om att barn med krigsupplevelser återkommit till Sverige. SVT:s granskning visade att det bland annat handlade om ett tiotal barn från Västsverige som levt med IS och sedan återvänt. Ett av dem är ett äldre syskon till en tre-åring som dog när han lekte med en granat som detonerade.

Viktigt med samverkan

Syskonet blev vittne till händelsen och fick själv splitterskador. Men socialtjänsten i den aktuella västsvenska kommunen fick ingen information om vad barnet varit med om när familjen återvände.

Det är bland annat detta fall som barnombudsmannen reagerade på och som gjorde att de initierade mötet.

– Poängen med mötet i dag var att se till att myndigheterna samverkar så att de här barnen kan upptäckas och få stöd och hjälp i tid, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

– Ambitionen var hög bland alla myndigheter som var här att inga barn skall falla mellan stolarna och nu skall vi försöka säkerställa detta också, säger Daniel Norlander.

Mötet var enligt alla parter konstruktivt och väldigt lyckat.

– Säpo har nu tagit fram rutiner om hur man skall anmäla till socialtjänsten om barn far illa. Det är inga oklarheter i sekretesslagstiftningen, säger Daniel Norlander.

– Det var ett väldigt bra möte med väldigt tydliga besked där Säpo var klar över anmälningsskyldigheten gäller även dom fullt ut och att man tagit fram tydliga riktlinjer för sin personal så de kan anmäla till de sociala myndigheterna om barn far illa, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska IS-barnen

Mer i ämnet