Simon Rödén och Ida Udd deltar i Borealis Unga Forskare Sommarforskarskola. Foto: Rebecka O Berggren

Forskarskolor lockar ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Unga Forskare har just nu sommarforskarskolor för naturvetenskaps- och teknikintresserade ungdomar i Göteborg.

– Det har gått väldigt bra under veckan, vi har en haft en glad grupp på 20 ungdomar i åldern 14-15 år från Göteborg, Stenungsund, Lerum och Partille som alla varit väldigt peppade över att vara här, säger Amanda Raud, koordinator. Själv jobbar hon för andra året i rad, första året som handledare och nu som koordinator. 

– Det är nog det bästa sommarjobbet man kan ha, säger hon.

En av de unga forskarna som var med förra året, heter Ida Udd. Hon sökte och kom med även i år och hon tycker inte att lektionerna blir en upprepning av förra året.

– Det går alltid att göra labblektionerna annorlunda och det var så kul förra året, och jag fick många nya kompisar, så jag ville verkligen tillbaka igen, säger Ida Udd.

– Jag ändrade mina tankar om gymnasieval helt och hållet efter förra kursen, då var jag inne på samhällsvetenskapsprogrammet, men nu kommer jag söka It-gymnasiet med inriktning på biologi, till hösten.

Kritiskt tänkande viktigt som forskare

Temat i veckan för eleverna är fantastiska upptäckter och första dagen fick de lära sig kritiskt tänkande. Detta genom att göra fysiska experiment där de använde den egna kroppen som verktyg.

– Vi provade till exempel att sänka ner armbågen i kallt vatten och känna efter hur kylan sprider sig och även känns i handen, säger Amanda Raud. 

– Och så har vi även undersökt hur blodtrycket och blinda fläcken i ögat fungerar.  Vi försöker visa på ”the best of science” och ge en sådan bred grund som möjligt, och utbildningen ska framförallt väcka glädje och inspiration hos eleverna, säger Amanda Raud.

Lottar in sökande

Skolorna är kostnadsfria och öppna för alla elever i årskurs 8 och 9 på högstadiet samt årskurs ett på gymnasiet.  Under första veckan får grundskoleeleverna sin utbildning på Borealis, och under de följande veckorna är det drygt 50 gymnasieelever, som kommer till AstraZeneca,  som får sin chans att stifta bekantskap med naturvetenskap och teknik. 

– Vi har valt att lotta in eleverna, säger Sinan Akdag, projektledare Unga Forskare till SVT Nyheter Väst. Man ska som sökande inte känna att det är betyg eller intervjuer som styr, utan att det ska vara roligt och spännande för alla som vill söka, utan att de ska känna press. 

Fler sökande än platser

Kanske är sommarforskarskolorna en ingång till en fortsatt karriär inom naturvetenskap och forskning. Under utbildningen på AstraZeneca är det fokus på upptäckter med temat: Rädda liv. 

– Vi har tyvärr fått säga nej till en del elever som sökt till sommarskolorna, säger Sinan Akdag. – Responsen har varit stor och efterfrågan på platserna är högre än tillgången. Samtidigt vet vi att en övervägande majoritet som gått utbildningen tidigare år, 90-95 procent, var nöjda med kursen, så det är verkligen en sommarutbildning som de flesta tycker har varit bra, avslutar Sinan Akdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.