Tommy Carlsson och Marie Alkvist Carlsson tror inte de riskerar att föra med sig smitta. Sten Nilsson tycker man bör tänka efter innan man ger sig iväg mot myndigheternas inrådan. Foto: SVT

Oro över tidiga sommargäster i Bohuslän: ”Rädd att smittan kommer hit”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har uppmanat att alla bör tänka igenom om resor inom Sverige är nödvändiga. Samtidigt har många sommargäster redan åkt till sina fritidshus i Bohuslän. Nu känner en del fastboende i Grundsund på Skaftö en oro över att coronasmittan ska komma med sommargästerna.

I klippet ovan hör du hur de visstidsboende resonerar när de rest från Göteborg till fritidshuset i Grundsund. Du hör även året runt-bosattas tankar.

Det är under påskveckan som sommargästerna brukar dyka upp på kustorterna i Bohuslän. I år har många kommit tidigare, även om Folkhälsomyndigheten uppmanat alla att tänka igenom om resor inom Sverige är nödvändiga.

Coronaviruset i Västsverige

”Märks i butiken”

Ökningen av visstidsboende är tydlig i de bohuslänska kommunerna Orust, Lysekil, Sotenäs och Tanum.

Även om det inte är många som rör sig utomhus, så märks befolkningsökningen på de mindre orterna i butikernas omsättning.

– Vi ökar rejält varje dag uppåt en 40, 50, 60 procent, nästan varje dag, säger Anders Rudén, handlare i Grundsund.

Är det tidigt?

– Ja, startskottet brukar vara påsk, då startar sommargästerna upp sina sommarbostäder.

Lämnat storstaden

Två som lämnat storstaden för att åka till sitt fritidshus i Grundsund är Tommy Carlsson och Marie Alkvist Carlsson. De tycker inte att de riskerar att sprida någon smitta, trots att de åkt dit från Göteborg.

– Risken att vara smittad är oerhört liten, säger Tommy Carlsson.

De säger själva att de varit oerhört försiktiga och inte träffat många människor.

– Vi har har inga symptom och känner oss ganska säkra på att inte ha någon smitta. Då är det möjligheten att göra saker som är lite större här, som trädgårdsarbete, säger Tommy Carlsson.

Oro bland året runt-boende

Däremot finns en oro hos en del året runt-boenden över de tidiga sommargästerna.

– Ja, det gör det allt. Man är rädd att smittan kommer hit, säger Sune Helén, som bor i Grundsund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet