Många samlades i sorg när Salemkyrkan i Vargön hade extraöppet under måndagskvällen. Foto: Privat

Sorg i Vänersborg efter ung kvinnas död

Uppdaterad
Publicerad

Salemkyrkan i Vargön höll extraöppet under måndagskvällen, och kommer att tillägna också tisdagskvällen, åt att minnas och sörja den unga kvinna som dog på Hawaii efter att en våg sugit henne ut till havs.

– Det är som att vi står tillsammans i det hemska som har hänt. Det är mycket tårar och kramar, säger Björn Fredriksson, pastor i kyrkan.

Kvinnan var i 20-årsåldern och hade åkt till Hawaii för bibelstudier. Det var när hon var på en strandkant på ön tillsammans med två av sina vänner som en stor våg plötsligt överraskade de tre. Vågen slog över dem och drog dem ut till havs. Det är bilden av händelseförloppet som återgetts av den hawaiianska kustbevakningen.

Men bara två av dem lyckades ta sig in till stranden.

En intensiv sökinsats tog vid. Flygplan, helikopter och flera båtar försökte hitta den försvunna kvinnan, men under måndagskvällen meddelade sökgruppen att insatsen avslutats hade avslutats. Man hade gett upp hoppet om att finna kvinnan vid liv.

Sorg efter besked

I Vargön, i Vänersborgs kommun, finns den kristna församling där flickan var hemmahörande. Björn Fredriksson är pastor och föreståndare i kyrkan, och berättar att det har varit tuffa tider på bygden den senaste tiden.

– När räddningsarbetet pågick bad vi och hoppades att hon skulle vara vid liv. Men när vi fick reda på att de hade gett upp sökandet tror jag det kändes väldigt jobbigt för många, säger han.

Björn Fredriksson berättar vidare att han ser ett stort stöd för familjen runtomkring sig.

– Man känner att människor visar en stor omsorg. Jag märker det när jag går och handlar och träffar folk. De uttrycker sin medkänsla med familjen och oss som församling, de vet att vi har en tuff tid. Det är väldigt fint att känna det stödet.

Tron betydelsefull

Under måndagskvällen, samma kväll som de fick beskedet, hade Salemkyrkan extraöppet till kvinnans minne och för att ta emot sörjande.

– Vi hade tända ljus, vi hade samtal utanför kyrkan, folk tröstade varandra och pratade med varandra och försökte bearbeta det som hade hänt. Så det kändes meningsfullt att hålla kyrkan öppen på det sättet.

Vad betyder tron i  den här sorgeprocessen?

– Den betyder oerhört mycket. Jag tror att om det här hade hänt i ett sammanhang där familjen inte hade haft tillhörighet i en kyrka och en församling, hade det varit tuffare att gå igenom en sådan här process, säger Björn Fredriksson.

Kvällsöppet

Salemkyrkan i Vargön kommer att ha kvällsöppet också under tisdagen, med start klockan 18. Därefter följer kyrkan utvecklingen och försöker vara till så stor hjälp som möjligt, berättar Björn Fredriksson.

– Vi försöker vara så följsamma till processen som vi kan och vilka behov som finns. Vi försöker göra allt för att stötta upp i sorgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.