Vd:n om miljonskulder – så ska nya pengar rädda laxodlingen i Sotenäs

Uppdaterad
Publicerad

Miljonskulder, förseningar – och hot om tvångslikvidation från Bolagsverket. Laxsatsningen i Sotenäs har dragits med ekonomiska bekymmer. Men nya pengar ska rädda satsningen, menar bolaget

– Skulderna kommer att vara betalda om ett par veckor, säger Roy Höiås, vd för Quality Salmon.

Snart två år har gått sedan Quality Salmon presenterade sin ambition att bygga Europas största laxodling i Sotenäs. Det skulle bli en investering på upp emot 20 miljarder och runt 2 000 nya jobb.

Men sedan planerna presenterades har projektet kantats av problem. Flera företag, men också Sotenäs kommun, har inte fått betalt för sitt arbete.

Tre miljoner i skuld

Skuldberget hos Kronofogden uppgår till över tre miljoner kronor, och myndigheten konstaterar att det inte finns några pengar i bolaget.  Dessutom har man inte lämnat in sin årsredovisning för år 2020 – trots upprepade påminnelser från Bolagsverket. Den sista påminnelsen skickades i mitten av januari – nästa och sista steg för myndigheten är tvångslikvidation.

Företagets vd Roy Höyiås menar att problemet med årsredovisningen är ren formalia.

– Vi var tvungna att signera en förstasida vilket vi inte gjort. Jag skickade årsredovisningen i morse och den kommer vara framme hos Bolagsverket imorgon tänker jag.

När tänker Quality Salmon betala sina skulder?

– Våra företagspartners har förpliktat sig att täcka kostnader för miljöansökan. Sen har vi inte kunnat följa tidsplanerna men alla har förpliktat sig att bidra med kapital för att driva projektet i mål, säger Höiås som menar att skulderna kommer vara betalda inom ett par veckor och fortsätter;

– Det är beklagligt att de hamnat hos Kronofogden.

Enligt Quality Salmon har man hittills lagt närmare 40 miljoner kronor på sin miljöansökan, som enligt plan skulle ha varit inlämnad förra året. Nu siktar man på maj 2022.

– Vår plan är att ha ett samråd i april och att vi lämnar in ansökan månader efter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.