I dagsläget så leveras varm mat varje dag till äldre och sjuka. Foto: svt

Kraftiga besparingar inom hemtjänsten i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen togs beslut kring de stora besparingarna inom hemtjänsten i Trollhättan.

– Vi ska spara över 30 miljoner kronor och det är klart jag känner en oro över att det ska drabba personal och brukare, säger Lena Hult (S), ordförande för omsorgsnämnden.

I en skrivelse till omsorgsnämnden står det att det finns allvarliga brister i verksamhet- och ekonomistyrning. Det visar en revisionsrapport som revisionsföretaget PwC har gjort på uppdrag av Trollhättans stads förtroendevalda revisorer. 

– Man har inte följt budgeten vilket har gjort att kostnaderna skenat iväg. Vad som måste göras är upp till politikerna i nämnden att avgöra. Maten är ett område som man kan spara in mycket pengar på, säger Bo Swanér (M) ordförande för kommunrevisorerna i Trollhättan.

Omsorgsnämnden i Trollhättan har idag ett ekonomiskt underskott på cirka 20 miljoner kronor och utöver detta har kommunfullmäktige i staden lagt en besparing på 10 miljoner kronor på omsorgsnämnden som en del i stadens besparingsprogram. Vid ett möte i omsorgsnämnden under onsdagen fattade politikerna beslut i frågan och tog ställning till de tidigare förslagen om kyld mat och att lägga ner mötesplatserna för de äldre.

– Alla partier är överens förutom Sverigedemokraterna. Det blev avslag på förvaltningens förslag om kyld mat och dra in mötesplatserna för de äldre i övrigt har vi godkänt de föreslagna åtgärderna, säger Lena Hult (S), ordförande för omsorgsnämnden i Trollhättan.

En anledning: Rätten till heltid

2015 röstade kommunfullmäktige i Trollhättan igenom att alla personer som arbetar inom den offentliga sektorn i Trollhättans stad skulle ha rätt till heltid om de ville. Lena Johansson menar att detta är en av anledningarna till det stora underskottet.

– Det finns flera olika anledningar till underskottet. Sedan 2015 har det kommunala antalet timmar för personlig assistans och LSS ökat med 93 procent, vi har lång kö både till demens- och LSS-boenden och om en person får vänta alldeles för länge på ett sådant boende så blir vi tvungna att betala sanktionsavgifter, säger Lena Johansson, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen.

”Hoppas inte behöva säga upp någon”

En av de största posterna i besparingsåtgärderna är att optimera schemaläggningen genom att ändra arbetspassens längd och förläggning under dygnet.

– Korttidssjukfrånvaron ligger högt och vi har en hög kostnad på grund av övertid och bemanning. Vi måste se över detta och använda pengarna på ett bättre sätt, säger Lena Hult (S), ordförande för omsorgsnämnden.

Hur känns det efter kvällens möte?

– Det är klart att jag känner en oro över att detta ska drabba personalen och brukare, men jag hoppas att vi inte ska behöva säga upp någon och att vi ska kunna skapa än bättre arbetsmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.