Martin Hulldin, ambulanssjuksköterska och skyddsombud på Vårdförbundet, är orolig inför sparförslaget. Foto: Privat

Ambulanspersonal varnar för indragna ambulanser

Uppdaterad
Publicerad

När Södra Älvsborgs sjukhus står inför sparkrav drabbas ambulansverksamheten. Enligt Vårdförbundet är ett av besparingsförslagen indragna ambulanser, för att minska lönekostnaderna.

– Det är en samhällsfara, säger Martin Hulldin, Vårdförbundet.

För att klara av sparkravet på 200 miljoner kronor måste samtliga verksamheter inom Södra Älvsborgs sjukhus kapa kostnader, något som Borås tidning tidigare rapporterat om.

Samtidigt som ledningen för akutkliniken har tagit fram flera förslag för att spara pengar genomförs en risk- och konsekvensanalys av besparingsåtgärderna.

Bland annat föreslås, enligt Vårdförbundet, att i vissa lägen inte ersätta frånvarande ambulanspersonal, och därmed ställa ambulansenheten. Det för att minska kostnaderna för vikarier och dyr övertidspersonal.

– Det kan få katastrofala konsekvenser. Än har jag inte sett ett barn inte fått hjälp om det sätter något i halsen. Men det kan ju bli så om vi inte har tillräckligt med ambulanser. I värsta fall kan någon dö, förklarar Martin Hulldin, ambulanssjuksköterska och skyddsombud på Vårdförbundet.

Svårt att nå fram i tid

Redan i dag har ambulansen i Södra Älvsborg – där Borås, Mark, Herrljunga, Alingsås, Vårgårda, Lerum och Bollebygd ingår – tillgänglighetsproblem.

Målet är att nå 90 procent av prio 1-fallen – personer med livshotande tillstånd – inom 20 minuter, men nu når de bara mellan 60-65 procent av patienterna.

Martin Hulldin berättar att det så sent som i måndags ställdes en ambulans i Vårgårda, som ett led i besparingsåtgärderna.

– Det är minst en kvarts fördröjning eftersom ambulansen då ska köra från Herrljunga eller Alingsås. Men det är inte säkert att den är ledig, säger han.

Nyligen hotades även Skaraborg och Norra Bohuslän av neddragningar inom ambulanssjukvården. Men efter starka protester drogs sparförslaget helt tillbaka i Skaraborg, och i sin helhet i Norra Bohuslän, förutom en assistansbil.

Livshotande tillstånd ska prioriteras

Katarina Zamac, chef på akutkliniken vid SÄS, är förtegen om vilka besparingsåtgärder som diskuteras.

Katarina Zamac. Foto: SÄS

– Jag vill inte kommentera det, beslut tas den 12 mars, framhåller hon.

Flera ambulanssjuksköterskor säger att färre ambulanser som rullar skulle kunna äventyra människoliv. Vad tänker du kring det?

– Får vi färre ambulanser som rullar så påverkar det självklart hur snabbt vi kan nå våra patienter. Men vi kommer aldrig att tumma på våra prio 1- och 2-fall. Stabila patienter får i så fall vänta längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.