Foto: SVT

Spårvagnar rullar för mångfald under Pride

Publicerad

På onsdagsförmiddagen rullade de ut från Vagnhallen i Majorna. Målade i regnbågsflaggans färger ska de sex spårvagnarna hylla olikheter.
– Vi tycker att kollektivtrafiken förkroppsligar mångfald och jämlikhet på ett väldigt tydligt sätt, säger Lars Backström, vd för Västtrafik.

De har målats i rött, orange, gult, grönt, blått och violett. Under årets Europride ska de sex konstverken rulla runt på Göteborgs gator. Manifestationen kallas ”Stolta spårvagnar”. Och med de färgglada konstverken vill Västtrafik uppmärksamma hbtq-personers rättigheter och samtidigt fira Pride-festivalen.

– Oavsett var vi kommer ifrån, vad vi tror på eller vilka vi är kära i så sitter vi alla lika på spårvagnen, tåget, bussen och båten. Så därför är det naturligt att vara med, säger Lars Backström, vd för Västtrafik.

Tar inte passagerare

Vagnar kommer att rulla fram till och med lördag. Men allmänheten kommer inte att kunna hoppa på för en tur.

– De kommer inte att ta upp passagerare på grund av praktiska och trafiksäkerhetsmässiga skäl. Utan de är för beskådning, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

”En ära”

Totalt sju konstnärer har målat vagnarna. En av dem är 28-åriga Ebba Chambert.

– Eftersom jag kommer från Göteborg så är det en ära att få komma tillbaka och måla en vagn, säger hon.

Under arbetet har hon lyssnat på musik, dansat och verkligen gått in i det, berättar hon. På den röda vagnen slingrar sig bland annat en stor orm. Med målningen vill Ebba Chambert belysa naturens komplexitet.

– Att acceptera hela spektrat av regnbågen, säger hon.

Vad hoppas du att de som ser den här vagnen ska tänka och känna?

– Jag hoppas att de ska känna sig sexiga och glada.

Så mycket har vagnarna kostat

Runt 50 000 kronor per målad vagn har Västtrafik, enligt Lars Backström betalat.

– Vi lägger väldigt mycket pengar på kollektivtrafiken och i förhållande till det så tycker jag att det här är en väldigt bra insats, säger han.

Konstnären Ebba Chambert ser det som en ära att ha målat en spårvagn. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer